Έσπειραν τον τρόμο τα 6,1 R στην Κρήτη

Έσπειραν τον τρόμο τα 6,1 R στην Κρήτη28.11.2019Ρεπορτάζ

Αισθητή στη μισή Ελλάδα η δόνηση, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χανίων και Κυθήρων και βάθος 70 χλμ.

Καμία ανησυχία δεν προκαλεί, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η σεισμική δόνηση των 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε χθες σχεδόν τη μισή Ελλάδα,

όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανιών και νοτιοδυτικά των Κυθήρων, σε εστιακό βάθος περίπου 70 χιλιομέτρων. 

Η σεισμική δόνηση ταρακούνησε ιδιαίτερα την Κρήτη και τα Κύθηρα, με αποτέλεσμα κάτοικοι και εργαζόμενοι να βγουν έντρομοι στους δρόμους και οι μαθητές έξω από τις σχολικές αίθουσες. Εγινε, επίσης, αισθητή και στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο, στα Ιόνια Νησιά και στις Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι το κύριο χαρακτηριστικό του σεισμού ήταν ότι έγινε σε ενδιάμεσο βάθος. «Αυτοί οι σεισμοί έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους επιφανειακούς σεισμούς, που απασχολούν περισσότερο τη χώρα μας. Δηλαδή, δεν έχουν προσεισμούς και μετασεισμούς ή, αν έχουν, είναι λίγοι και μικρά μεγέθη. Πράγματι μετασεισμοί δεν έχουν σημειωθεί. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι η ακτίνα αισθητότητας είναι μεγάλη».

Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι ο σεισμός συνδέεται με τα 6,4 Ρίχτερ της Αλβανίας. Από την πλευρά του, ο γεωλόγος - σεισμολόγος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, τόνισε πως δεν θεωρεί ότι το μεγάλο εστιακό βάθος των 70 χλμ. ήταν αυτό που «έσωσε» τις περιοχές που ταρακουνήθηκαν περισσότερο από τη δόνηση από μεγαλύτερες καταστροφές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να δοθεί στις προδιαγραφές των κτιρίων, αν έχουν, δηλαδή, κατασκευαστεί για να αντέχουν. Παράλληλα, αναφέρει πως αν ο σεισμός δεν είχε γίνει σε θαλάσσιο χώρο τότε θα προκαλούνταν καταστροφές, μόνο όμως σε παλιά κτίρια.

Τα ρήγματα

Τέλος, ο κ. Γκανάς λέει ότι το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός, που βρίσκεται στη μέση των δύο τεκτονικών πλακών Ευρασίας - Αφρικής, δεν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας, που έρχεται από βορειοανατολικά της Ελλάδας, ούτε με τα παρακλάδια του.

Σημειώνεται πως η σεισμική δόνηση προκάλεσε λίγες ζημιές, κυρίως στην Κρήτη. Ειδικότερα, στο κτίριο της ΔΟΥ στα Χανιά έπεσαν σοβάδες, ενώ ρωγμές που είχε ήδη το κτίριο μεγάλωσαν. Στην Κίσσαμο ζημιές αναφέρθηκαν στο λύκειο της περιοχής καθώς και σε ερειπωμένα κτίρια.

Τέλος, στα Κύθηρα δεν υπήρξε καμία αναφορά για ζημιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα