Διάλογος για το συνέδριο της ΝΔ

Διάλογος για το συνέδριο της ΝΔ28.11.2019Πρόσωπα

Γράφουν σήμερα Γ. Στεργιου και Γ. Σούρλας

ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Από τον Γεώργιο Ι. Σούρλα*

Η Νέα Δημοκρατία, ως κομματικός σχηματισμός και κυβέρνηση, πορεύεται σε μια χρονική περίοδο όπου ο μεταπολιτευτικός κύκλος έκλεισε με την

κατάρρευση του πολιτικού συστήματος κάτω από το βάρος της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Φαινόμενα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και την εθνική ταπείνωση άφησαν πίσω τους, εκτός από την οικονομική κρίση, την κοινωνική και ηθική, τις προκλητικές γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες και, κυρίως, τους πολίτες με μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης και εκτίμησης στον πολιτικό κόσμο.

Η κατάσταση αυτή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για τη διαμόρφωση νέου πολιτικού χάρτη, με κομματικούς οργανισμούς απαλλαγμένους από τα βάρη και τη νοοτροπία του παρελθόντος, με την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος.

Για ένα νέο πολιτικό σύστημα, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών, δομημένο πάνω στις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, χωρίς διακρίσεις και προνόμια.

Με δημοκρατία και Κοινοβούλιο, όπου θα καθίσταται σεβαστή η αρχή της διάκρισης των εξουσιών - εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από πολιτικούς με ήθος, που:

• Υποτάσσουν το ατομικό συμφέρον στο συλλογικό της κοινωνίας και του έθνους.

• Δεν ενδίδουν σε οργανωμένα οικονομικά και άλλα συμφέροντα.

• Αντιστέκονται σε ποικίλες πιέσεις, δεν εκμαυλίζονται, δεν μπορούν οι διαπλεκόμενοι να τους υποτάξουν και να τους οδηγήσουν σε άνομες και ανήθικες πολιτικά ενέργειες και πρακτικές.

• Είναι αποφασισμένοι να μη σκύψουν για να ανέβουν στην εξουσία και να μη λυγίσουν για να κρατηθούν στην εξουσία.

• Θα κόψουν τον «ομφάλιο λώρο» μεταξύ οικονομικής ολιγαρχίας και εξουσίας.

• Μάχονται κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, και αγωνίζονται για την εμπέδωση της διαφάνειας, που είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει, πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλωστε, αυτό υπαγορεύει και η ιδρυτική διακήρυξη του Κ. Καραμανλή, που παραμένει διαχρονικά επίκαιρη.

Βασικός άξονάς της ήταν και παραμένει το ιδεολογικό πρόταγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που επιδιώκει να εξισορροπήσει την ατομική ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, μέσα από παρεμβάσεις στην κοινωνία και την οικονομία. Που συνθέτει το προσωπικό και το κοινωνικό. Που αποτελεί τη «χρυσή τομή» μεταξύ του συλλογικού και του ατομικού. Με το «κοινωνικό» σκέλος, που εγγυάται το κοινωνικό κράτος, προστατεύει τους οικονομικά αδυνάμους και τις ευπαθείς ομάδες.

Με τον φιλελευθερισμό, την απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την παραγωγή πλούτου, όχι μόνο μέσα σε πλαίσιο νομιμότητας, αλλά και υγιούς λειτουργίας της οικονομίας, που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων με την αναδιανομή του πλούτου.

Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός μπορεί να εκφράσει το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης με τη συμπόρευση αλληλεγγύης και ελευθερίας. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν συμμερίζεται την ακρότητα του -υπαρκτού τότε- σοσιαλισμού, που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως νούμερα παραγωγής μιας μηχανής που η λειτουργία της επιβάλλεται εκ των άνω. Ούτε ολισθαίνει προς τον νεοφιλελευθερισμό, που υποκαθιστά το κράτος με τη γιγαντιαία και ασύδοτη δράση του ιδιώτη (των αγορών, με άλλα λόγια). Πρεσβεύει ότι τη σφραγίδα του κοινωνικού κράτους δικαιούνται οι δημοκρατίες χωρίς φτωχούς, αστέγους και πεινασμένους.

*Πρ. υπουργός - αντιπρόεδρος της Βουλής

ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

Από τον Γιώργο Στεργίου*

Το 13ο Συνέδριό μας διεξάγεται σε μια εποχή όπου η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την πολυετή οικονομική κρίση. Η αισιοδοξία έχει επιστρέψει στους Ελληνες, καθώς η πατρίδα μας ανακτά το κύρος της στο διεθνές περιβάλλον και η χώρα αποκτά τη δική της πολιτική πυξίδα.

Με αφετηρία το συνέδριό μας επιδιώκουμε να σπάσουμε την παράδοση που λέει ότι τα κόμματα όταν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Ευθύνη μας είναι να παραμείνουμε σε ευθεία γραμμή με την κοινωνία και να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε όλα εκείνα που πραγματικά καθορίζουν τη ζωή μας. Κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις του 21ου αιώνα τροφοδοτούν την ατζέντα του συνεδρίου μας: Η διαρκής μάχη απέναντι στον λαϊκισμό, οι προκλήσεις και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι μεγάλες αλλαγές στον νέο ψηφιακό κόσμο, η ισότιμη συμμετοχή των φύλων στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η πολιτική οφείλει να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις σε όλους τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες των Ελλήνων. Αποδείξαμε ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ότι δεν διστάζουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους, χωρίς χρονοτριβή, προκειμένου να ανακάμψει η χώρα και να ευημερήσουν οι πολίτες. Οικοδομούμε ένα καλύτερο αύριο σήμερα.Το μέλλον αρχίζει τώρα.

*Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

Keywords
Τυχαία Θέματα