Το Αιγαίο λέει «όχι» στις κλειστές δομές

Το Αιγαίο λέει «όχι» στις κλειστές δομές28.11.2019Ρεπορτάζ

Κοινό μέτωπο και «κάθοδο» στο Μαξίμου οργανώνουν οι Αρχές σε Σάμο, Χίο και Λέσβο

Το ένα μετά το άλλο τα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος λένε «όχι» στη δημιουργία των κλειστών δομών φιλοξενίας που σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, οι οποίες θα έχουν χωρητικότητα που θα ξεπερνά τα 5.000 άτομα. Αργά το βράδυ της Τετάρτης ήταν η σειρά του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου της

ανατολικής Σάμου να αποφασίσει να μη δεχτεί τη δημιουργία τέτοιας δομής. 

Με την ίδια απόφαση η ανατολική Σάμος ζητεί την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, τη δημιουργία μίας μικρής κλειστής δομής εκτός οικιστικού ιστού, την ενίσχυση του Νοσοκομείου Σάμου, καθώς και τη στελέχωση με προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο δήμαρχος Σάμου με απόφαση του συμβουλίου εξουσιοδοτείται να αναλάβει να οργανώσει συναντήσεις με τους δημάρχους των υπόλοιπων νησιών, καθώς επίσης και με τους περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την παρουσία αιτούντων άσυλο στα νησιά.

Τέλος, το συμβούλιο αποφάσισε αντιπροσωπία των δήμων με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλες τις παρατάξεις να μεταβεί στην Αθήνα για να υποβάλει αιτήματα στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής την αντίθεσή τους για τις κλειστές δομές έχουν αποφασίσει τόσο η Χίος όσο και η Μυτιλήνη.

Σημειώνεται πως από το πρωί της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης άλλοι 234 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους, ενώ συνελήφθησαν τρεις διακινητές σε έξι διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Επίσης, το λιμενικό προχώρησε στη διάσωση και την περισυλλογή 177 προσφύγων και μεταναστών σε Λέσβο, Χίο και Κω. Την ίδια στιγμή, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε χθες το πλοίο «Νήσος Σάμος» μεταφέροντας 166 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και 130 από τη Χίο, καθώς και το «Βlue Star 1» μεταφέροντας 20 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 262 από τη Λέρο.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Φόβοι για «εισαγωγή» λύσσας από την Τουρκία

Συναγερμός έχει σημάνει στα τελωνεία όλης της χώρας με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων λύσσας στην Τουρκία με κατεπείγον έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα κρούσματα λύσσας από την Τουρκία αφορούν βοοειδή, μικρά μηρυκαστικά, σκύλους και γάτες και, όπως αναφέρεται, «σημαντικό μέρος τους εντοπίζεται γεωγραφικά πλησίον των δυτικών παραλίων της Τουρκίας, σε περιοχές που εμφανίζουν γειτνίαση αλλά και έντονη κινητικότητα από και προς τις περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Το υπουργείο ζητά να γίνονται έλεγχοι τόσο στις εμπορικές αποστολές που εισέρχονται στη χώρα μας από την Τουρκία όσο και στις μη εμπορικές αποστολές ζώων συντροφιάς που εισέρχονται από τη χώρα μας στην Ενωση ή επιστρέφουν στην Ενωση έπειτα από ταξίδι στην Τουρκία (επανείσοδος) από τα σημεία διέλευσης ή τα σημεία εισόδου των ελληνικών νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό, «οι τελωνειακές Αρχές οφείλουν να απαγορεύουν την είσοδο εμπορικής αποστολής (ζώντων) ζώων και μη εμπορικής αποστολής ζώων συντροφιάς από σημεία εισόδου τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα για την είσοδό τους. Είναι καθήκον τους να συνεργάζονται με τις συναρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές ελέγχου στα σημεία εισόδου και να παραπέμπουν τα ζώντα ζώα που έρχονται στην αντίληψή τους, όταν αυτά είναι να εισέλθουν στην Ενωση, για κτηνιατρικό έλεγχο».

Ειδικότερα, για τις μη εμπορικές μετακινήσεις σκύλων και γατών συντροφιάς από την Τουρκία, «αναφέρουμε συνοπτικά την υποχρέωση για σήμανσή τους, την απαίτηση να έχουν υποστεί αντιλλυσικό εμβολιασμό ή επανεμβολιασμό, ο οποίος να είναι σε ισχύ, να έχουν υποστεί δοκιμή τιτλοδότησης αντισωμάτων λύσσας που έχει διενεργηθεί σε εγκεκριμένα εργαστήρια, σε συγκεκριμένο διάστημα μετά τον εμβολιασμό και σίγουρα πριν από τη μετακίνηση του ζώου».

Η λύσσα είναι μία οξεία ιογενής λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται συνήθως μέσω του σάλιου από δάγκωμα λυσσασμένου ζώου και στον άνθρωπο παίρνει τη μορφή εγκεφαλίτιδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα