Ερχεται ο «Κλεισθένης» με απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ερχεται ο «Κλεισθένης» με απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές16.04.2018Πρόσωπα

Ο «Κλεισθένης» έρχεται για να αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη»

Πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο αναθεώρησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη είναι ως νομοσχέδιο στη φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας των διατάξεων και σύντομα αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Βασική αλλαγή που

εισάγεται είναι η καθιέρωση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής. «Η πιο ουσιαστική δικλίδα ασφαλείας είναι η υιοθέτηση μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων τελικά για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων. Ξεπερνάμε πια τη λογική των μονοπαραταξιακών λογικών και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

Επιχειρούνται επίσης με τον «Κλεισθένη» η αλλαγή της σχέσης μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης με τη θέσπιση ξεχωριστής δομής που θα ακούει στο όνομα ελεγκτής νομιμότητας, η τροποποίηση στην κατηγοριοποίηση των δήμων, η οποία θα καθορίσει τη βάση της χρηματοδότησής τους, και η αλλαγή του τρόπου διαμόρφωσης των δημοτικών τελών, κάνοντας «ένα ευέλικτο σύστημα με βάση το οποίο θα χρεώνουν οι δήμοι τα αντίστοιχα τέλη ανάλογα με τις χρήσεις των ακινήτων», όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα