Ερχεται κυκλώνας με 9 μποφόρ

Ερχεται κυκλώνας με 9 μποφόρ25.09.2018Ρεπορτάζ

Βουτιά 12 βαθμών της θερμοκρασίας και κακοκαιρία από την Πέμπτη έως την Κυριακή

«Αυλαία» στο καλοκαίρι και μίνι κυκλώνα (!) φέρνει ο «Ξενοφών», η ασυνήθιστη για την εποχή μεταβολή του καιρού που ξεκινά από σήμερα και θα επηρεάσει όλη τη χώρα - και την Αττική. Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η «βουτιά»

του υδραργύρου μέχρι και 12 βαθμούς και οι «τρελοί» άνεμοι των 10 μποφόρ, ενώ θα διαρκέσει -με «αλλαγμένο πρόσωπο», δηλαδή βροχές, καταιγίδες και έναν μίνι κυκλώνα- ως την Κυριακή.

Οπως λέει στη «δημοκρατία» ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, σε αυτήν την πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία, η οποία έρχεται από τη βόρεια Ευρώπη, «από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει κάθετη πτώση σε όλη την Ελλάδα, φθάνοντας σε ορισμένες περιοχές ακόμα και 10-12 βαθμούς κάτω σε σχέση με τις τιμές που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή, θυελλώδεις θα πνέουν οι άνεμοι, πλησιάζοντας ακόμα και τα 9-10 μποφόρ».

Ο κ. Καντερές τονίζει ότι ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί από το βράδυ της Πέμπτης ως την Κυριακή με διαφορετικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και γενικά τις νότιες και νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, η κακοκαιρία φέρνει μαζί της έναν μίνι μεσογειακό κυκλώνα! Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κυκλώνας θα δημιουργηθεί πάνω από το Λιβυκό Πέλαγος. Κυρίως το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στα ανοιχτά της Πελοποννήσου, δίνοντας ακόμα πιο έντονες βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Αιγαίου και στο λεκανοπέδιο της Αττικής».

Σημειώνεται ότι σε επιφυλακή βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από τα έντονα φαινόμενα.

Γιώτα Φλώρου

Keywords
Τυχαία Θέματα