«Χαστούκι» από Moody's για την κυβερνητική παροχολογία

«Χαστούκι» από Moody's για την κυβερνητική παροχολογία24.09.2018Διεθνής Οικονομία

Εβαλε «φρένο» στην αναβάθμιση της οικονομίας μας λόγω... αβεβαιότητας

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Η χηρό μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος δεν προχώρησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην προσδοκώμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Μολονότι η Citi και πολλοί ξένοι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει την αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα (από «Β3» σε «Β2»), η Moody's δεν έκανε την κίνηση αυτή, δείχνοντας ότι οι αμφιβολίες για την τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων,

το ρεσιτάλ παροχολογίας της κυβέρνησης και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών αποτελούν εστίες προβληματισμού για τις αγορές και τις καθιστούν εξαιρετικά επιφυλακτικές απέναντι στη χώρα μας.

Εκτιμήσεις
Ο οίκος είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου, κατατάσσοντας την οικονομία μας στην κατηγορία «Β3» με θετική προοπτική και προκαλώντας πανηγυρισμούς στο υπουργείο Οικονομικών. Τότε σημείωνε ότι «η κατά δύο βαθμίδες αναβάθμιση ήδη ενσωματώνει μία μελλοντική εκτίμηση συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης, συνέχισης της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής και σταδιακής μείωσης του πολύ υψηλού χρέους τα επόμενα δύο με τρία χρόνια».

Οπως είναι προφανές, η Moody's πλέον αμφιβάλει για τη συνέχιση της πορείας αυτής και δεν θεωρεί ότι έχει λόγο να βελτιώσει τη βαθμολογία της για τη χώρα μας, παρόλο που η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το τρίτο Μνημόνιο και το Eurogroup κατέληξε τον Ιούνιο στη συμφωνία μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους. Στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα, στις 24 Αυγούστου, η Moody's είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χάσει η οικονομία το έδαφος που έχει κερδίσει από τυχόν εφησυχασμούς, επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι μεταρρυθμίσεις.

Διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας μας, η Moody's αφήνει τη χώρα μας δύο βαθμίδες χαμηλότερα από τη Standard and Poor's και τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από τη Fitch. Η μεν Standard & Poor's είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία «B+» (από «B») στις 21 Ιουνίου, διατηρώντας σταθερή την προοπτική. Περίπου ενάμιση μήνα αργότερα, η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, σε «ΒΒ-» (από «Β»).

Η βαθμολογία της Fitch είναι η υψηλότερη από τις τρεις και είναι έτσι αυτή που λαμβάνεται υπόψη από τις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα