Επιβίωση με ανοσο-χημειοθεραπεία

Επιβίωση με ανοσο-χημειοθεραπεία 30.10.2018Νέα

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι βρίσκονται κοντά στη μετατροπή του πρώιμου καρκίνου του μαστού σε νόσο που δεν θα υποτροπιάσει

Θετικές εξελίξεις, τόσο στον πρώιμο όσο και στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού που αφορά συγκεκριμένους τύπους της νόσου, ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) στο Μόναχο. Ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας με χημειοθεραπεία έδειξε ότι αυξάνει τη συνολική επιβίωση κατά 9,5 μήνες σε συγκεκριμένη ομάδα γυναικών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, που δεν έχει ορμονικούς υποδοχείς, πλήττει συνήθως γυναίκες κάτω των 50 ετών και όταν γίνεται μεταστατικός έχει τη δυσμενέστερη πρόγνωση, με διάμεση επιβίωση μόλις δύο χρόνια. Εως τώρα, η μόνη λύση που είχαν στα χέρια τους οι ογκολόγοι ήταν η χημειοθεραπεία. Ομως, ο συνδυασμός της ανοσοθεραπείας (στεζολιζουμάμπη) με τη χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής (NAB-πακλιταξέλη) σε πρόσφατη κλινική μελέτη (IΜpassion 130) -τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Νew England Journal of Medicine- άλλαξε τα δεδομένα: αύξησε τη συνολική επιβίωση για 9,5 μήνες στις γυναίκες που έχουν την υπερέκφραση της PDL-1 πρωτεΐνης, ενός βιοδείκτη που ανιχνεύεται στις ασθενείς με ειδική εξέταση. Η νέα θεραπευτική προσέγγιση γίνεται καλά ανεκτή από τις ασθενείς, καθώς ο συνδυασμός του ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου με τη χημειοθεραπεία δεν αύξησε τις παρενέργειες.

Οσον αφορά τον πρώιμο HER2 θετικό καρκίνο του μαστού, ο συνδυασμός χημειοθεραπείας με το μονοκλωνικό αντίσωμα (τραστουζουμάμπη) ήταν γνωστός στους επιστήμονες εδώ και καιρό. Τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν να προσθέσουν στο θεραπευτικό αυτό σχήμα ακόμη ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (περτουζουμάμπη), για να επιτύχουν διπλό αποκλεισμό του HER2 υποδοχέα. Το αποτέλεσμα ήταν να ωφεληθούν όλες οι ασθενείς, κυρίως δε όσες είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή της νόσου, δηλαδή όσες είχαν αρνητικούς υποδοχείς ή και διηθημένους μασχαλιαίους λεμφαδένες.
Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, αυτό που προσπαθούν και φαίνεται να πετυχαίνουν -με τον τριπλό συνδυασμό- είναι να μετατρέψουν τον πρώιμο καρκίνο του μαστού σε νόσο που δεν θα υποτροπιάσει στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα