Υμνος στην παιδική ανεμελιά

Υμνος στην παιδική ανεμελιά30.10.2018Τέχνες

Μια γεύση από τον «Τρελαντώνη», που ανεβαίνει σε λίγες μέρες στο Βέμπο, έδωσαν χθες οι ηθοποιοί της παράστασης

Από τη
Γιώτα Βαζούρα
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Θ α μας τρελάνει όλους αυτό το παιδί, ο Τρελαντώνης». Οι φωνές της Πουλουδιάς, της Αλεξάνδρας, του μικρού Αλέξανδρου και φυσικά του Τρελαντώνη, όλων των ηρώων από το αγαπημένο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα, ήχησαν χθες το μεσημέρι στην αίθουσα των Εσπερίδων του Νομισματικού Μουσείου, στο πλαίσιο της

προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου που έγινε για την παράσταση «Ο Τρελαντώνης».

Το έργο, το οποίο έχει διασκευάσει για το σανίδι ο ποιητής Στρατής Πασχάλης, θα κάνει πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου στο θέατρο Βέμπο, σε μια παραγωγή που φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα της Σοφίας Σπυράτου. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή παρουσίαση, η οποία έγινε στον χώρο όπου κάθε Πέμπτη συνήθιζε να δίνει χορούς ο ιδιοκτήτης του οικήματος Ερρίκος Σλήμαν, υπήρχε και μια μικρή έκπληξη για τους δημοσιογράφους, μια και οι ηθοποιοί ερμήνευσαν ένα απόσπασμα από την παράσταση.

Ο Σταύρος Σβήγκος, ο οποίος ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο, η Αντιγόνη Ψυχράμη (Πουλουδιά), η Ελένη Καρακάση (θεία Μαριέττα), ο Αντώνης Σταμόπουλος (Αλέξανδρος) καθώς και οι άλλοι πρωταγωνιστές ζωντάνεψαν ένα ζωηρό στιγμιότυπο της παράστασης, το οποίο είχε μπόλικο χορό και τραγούδι, και μετέφερε για λίγο τους παρευρισκομένους σε μια άλλη εποχή.

«Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν έχει γίνει τυχαία» υποστήριξε η σκηνοθέτις της παράστασης Σοφία Σπυράτου. «Στο εν λόγω κτίριο ο Σλήμαν ξεκίνησε να κατοικεί το 1881, την ίδια χρονιά που η Πηνελόπη Δέλτα έφτασε στην Ελλάδα από την Αίγυπτο για να περάσει το καλοκαίρι μαζί με τα υπόλοιπα αδέλφια της, σε ένα από τα σπίτια που είχε χτίσει ο Ερρίκος Τσίλερ στην Καστέλα».

Η παράσταση είναι βασισμένη όχι μόνο στο ομώνυμο πολυδιαβασμένο ανάγνωσμα της Πηνελόπης Δέλτα, το οποίο μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων, αλλά και στις παιδικές ενθυμήσεις της ίδιας της συγγραφέως. «Τονίζει την αξία της μνήμης, την οποία πρέπει να έχουμε ως θησαυρό» σχολίασε η σκηνοθέτις, προσθέτοντας: «Τα παιδιά που παρουσιάζονται στο έργο δεν έχουν τίποτα διαφορετικό από τα παιδιά τού σήμερα. Είναι σαν να ανεβάζουμε τον “Τρελαντώνη” του 2018».

Η ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού, η αθωότητα και οι ανησυχίες της παιδικής και της προεφηβικής ηλικίας είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θίγονται στο εξαιρετικό βιβλίο, το οποίο αποτελεί έναν ύμνο στην Ελλάδα, η οποία δοκιμάζεται και καταφέρνει να βγει πάντα, στο τέλος, νικήτρια στα δύσκολα.
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη μουσική, που έχει επιμεληθεί ο Μιλτιάδης Παπαστάμου, με αναφορές στην τζαζ, στην οπερέτα, στην μπαρόκ αλλά και στη ραπ, αλλά και στα εξαιρετικά σκηνικά και κοστούμια που έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Μετζικώφ, τα οποία παραπέμπουν νοσταλγικά στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αξίζει να τονιστεί πως η παράσταση αρχικώς είχε προγραμματιστεί να ανέβει στο θέατρο Βεάκη, αλλά λόγω στενότητας χώρου «μετακόμισε» στο ανακαινισμένο θέατρο Βέμπο.

Info: Η παράσταση «Ο Τρελαντώνης», σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, θα κάνει πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα