Αυθαίρετα: Τέλος χρόνου για ευνοϊκή τακτοποίηση

Αυθαίρετα: Τέλος χρόνου για ευνοϊκή τακτοποίηση30.10.2018Οικονομία

Εως αύριο Τετάρτη οι ιδιοκτήτες μπορούν να διασφαλίσουν την έκπτωση 20% επί του προστίμου

Του
Β. Παπακωνσταντόπουλου

Eκπνέει αύριο Τετάρτη η προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων στον σχετικό νόμο με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με πολεοδομικές παρεμβάσεις έχουν δύο ημέρες στη διάθεσή τους για να

έρθουν σε συνεννόηση με τον μηχανικό τους, να υποβάλουν στο ηλεκτρονικό σύστημα την αίτηση υπαγωγής και να πληρώσουν το προβλεπόμενο παράβολο (στις περισσότερες περιπτώσεις κοστίζει 500 ευρώ), ώστε να διασφαλίσουν έκπτωση 20% επί του προστίμου που προβλέπει ο νόμος.

Η αρχική προθεσμία εξέπνεε στις 8 Οκτωβρίου, λόγω όμως του μεγάλου όγκου δηλώσεων και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο σύστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε χορηγήσει παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου.

Αν δεν αλλάξει κάτι, από την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση δηλώσεων των πολεοδομικών παραβάσεων. Θα διαρκέσει ως τις 8 Απριλίου 2019, προβλέποντας μειωμένο πρόστιμο κατά 10%. Περαιτέρω μείωση προστίμου κατά 10% επιτυγχάνεται, όταν ο αιτών υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ αντιθέτως το πρόστιμο αυξάνεται κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν προεδρικά διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.

Επιπλέον χρόνος

Παράλληλα παρατάθηκε για έξι μήνες η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και στοιχείων για την περαίωση της υπαγωγής των αυθαιρέτων με τον προηγούμενο νόμο (4178/2013). Πρόκειται για περίπου 700.000 υποθέσεις αυθαιρέτων, που δεν έχουν μεταφερθεί στον νέο νόμο και για τα οποία οι μηχανικοί δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την υποβολή των στοιχείων.

Ως καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί η 3η Νοεμβρίου 2018, αλλά η ηγεσία του ΥΠΕΝ ανακοίνωσε παράταση ως τις 3 Μαΐου 2019 κάνοντας δεκτά σχετικά αιτήματα των επαγγελματικών φορέων του τεχνικού κόσμου. Η παράταση θα δοθεί με τροπολογία του άρθρου 99 του ν. 4495/2017, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Ως την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα