Επιτέλους, και αυτοκριτική από Ιερώνυμο

Επιτέλους, και αυτοκριτική από Ιερώνυμο24.11.2018Ρεπορτάζ

«Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά των επίδοξων δελφίνων

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Aυτοκριτική διανθισμένη με προβληματισμό για τους χειρισμούς του στο θέμα της συμφωνίας με την κυβέρνηση έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εκτοξεύοντας και οξείες αιχμές κατά μητροπολιτών-επίδοξων δελφίνων.

Ο κ. Ιερώνυμος είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, καθώς η Αρχιεπισκοπή και η κυβέρνηση επιχειρούν ανασύνταξη δυνάμεων,

μετά την απόρριψη του αρχικού κειμένου συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου από την Ιεραρχία, λόγω των έντονων αντιδράσεων από τη συντριπτική πλειονότητα των μητροπολιτών και τον εφημεριακό κλήρο, καθώς και λόγω της δυσφορίας που εκφράστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη μη έγκαιρη ενημέρωσή του σχετικά με πτυχές της συμφωνίας που το αφορούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχαν και δύο συνοδικοί μητροπολίτες, ο Ελασσώνος Χαρίτων και ο Γρεβενών Δαβίδ, αλλά και ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώτη φορά είπε ότι νιώθει προβληματισμένος για τους χειρισμούς του, αναγνωρίζοντας ότι δεν ερμήνευσε σωστά πώς η Ιεραρχία θα υποδεχόταν τις επιλογές του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατόν ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο σώμα να έχουν όλοι μια σύμπτωση απόψεων;»

Ταυτόχρονα, επέκρινε τους μητροπολίτες που του άσκησαν κριτική, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις πραγματικές επιδιώξεις τους. «Αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή παράπονα ή άλλες σκέψεις;» διερωτήθηκε, υπονοώντας ότι ενδεχομένως η κριτική να ήταν προκάλυμμα ενός παιχνιδιού επίδοξων δελφίνων. Στην ερώτηση αν φοβάται την αμφισβήτηση στην Ιεραρχία ο κ. Ιερώνυμος απάντησε σιβυλλικά: «Δεν θα ήθελα να το απαντήσω εγώ. Πιστεύω στο έργο μου και αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη σήμερα».

Ο Κώστας Γαβρόγλου επιχείρησε να καθησυχάσει τον εφημεριακό κλήρο που ασκεί έντονη κριτική, λέγοντας ότι είναι κυβερνητική απόφαση και όχι απλώς βούληση η κατοχύρωση και της μισθοδοσίας, και των συνταξιοδοτικών, και των θεμάτων περίθαλψης των ιερέων.

Πρεμούρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Γαβρόγλου ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να υπάρξει εντατικοποίηση των διεργασιών, ώστε να συγκροτηθεί η επιτροπή για την τεχνική επεξεργασία του τελικού κειμένου της συμφωνίας, στη βάση του προσχεδίου που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο υπουργός Παιδείας φέρεται ότι μετέφερε στον κ. Ιερώνυμο πως επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου είναι το νομοσχέδιο να πάει στη Βουλή πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται ότι προσγείωσε τον Κώστα Γαβρόγλου, λέγοντάς του ότι τα βήματα καθορίζονται από τον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας. Η ΔΙΣ, που θα συνεδριάσει την περίοδο 11-13 Δεκεμβρίου, θα αποφασίσει για τη σύνθεση της τεχνικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν μητροπολίτες, τεχνοκράτες, αλλά και εκπρόσωποι του εφημεριακού κλήρου.

Μπροστά στις κάμερες ο κ. Ιερώνυμος δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, λέγοντας ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας «θα είναι ένα αποτέλεσμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα πάει προς την κυβέρνηση. Θα καταλήξουμε από κοινού αν θα προχωρήσουμε, αν θα το βελτιώσουμε πάλι ή αν θα το απορρίψουμε».
Πριν από τον υπουργό Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος υποδέχθηκε την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

«Δεν θα γίνει τίποτε αν δεν συναινέσουν οι εφημέριοι -δεν θέλουμε με τίποτε να χάσουν τα δικαιώματα τους-, δεν θα γίνει τίποτε αν δεν το δεχτούν η Σύνοδος, η Ιεραρχία, η Πολιτεία» τόνισε ο Ιερώνυμος.

Αύριο ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με την αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Κρήτης. Οι Κρήτες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε όσα ανακοινώθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και την πλήρη διαφωνία τους στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα