«Μετωπική» στη Βουλή για την ανομία στα πανεπιστήμια!

«Μετωπική» στη Βουλή για την ανομία στα πανεπιστήμια!24.11.2018Πρόσωπα

Για βαθύ μίσος της Ν.Δ. προς το Δημόσιο μίλησε ο Τσίπρας, κατάργηση ασύλου και ιδιωτικά ΑΕΙ προανήγγειλε ο Κυριάκος

Διαστάσεις ιδεολογικοπολιτικής σύγκρουσης έλαβε η μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή

αναφορικά με την ανομία στα πανεπιστήμια της χώρας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «βαθύ μίσος» της Ν.Δ. σε καθετί δημόσιο και δη στο δημόσιο πανεπιστήμιο, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή στη δράση συμμοριών και υποκόσμου στα ΑΕΙ.

Επιχειρώντας να αποδομήσει τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της Αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα.

Επικαλούμενος μάλιστα τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τόνισε πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα περιστατικά ανομίας στα πανεπιστήμια έχουν μειωθεί και οι συλλήψεις για ναρκωτικά γύρω από τα πανεπιστήμια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Oπως αναμενόταν, δεν έκανε βήμα πίσω στο θέμα του άρθρου 16 και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Εμείς υποστηρίζουμε ένα σύστημα το οποίο θα γεννά άριστους και άξιους ανεξαρτήτως της ταξικής θέσης του καθενός» υπογράμμισε, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι επιχειρεί την υποταγή των πανεπιστημίων στην αγορά και τη λογική του «σούπερ μάρκετ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε εκ νέου πως, όταν αναλάβει η Ν.Δ., το άσυλο θα καταργηθεί και ότι στα πανεπιστήμια θα εφαρμόζεται η κοινή ποινική διαδικασία όταν διαπράττεται ένα αδίκημα. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά επειδή δεν θέλει. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο με την ανοχή που επιδεικνύει στα φαινόμενα βίας να κάψει την Αθήνα όταν αναλάβει η Ν.Δ., «όπως έκανε το 2008».

Αντιδρώντας στην κόντρα των δύο ανδρών η Φώφη Γεννηματά έγραψε στο twitter: «Και σήμερα στο ίδιο έργο θεατές... Τεχνητή πόλωση και διχασμός και στην Παιδεία, εκεί που η συνεννόηση είναι όσο ποτέ απαραίτητη».

Την ίδια ώρα αιχμές κατά του πρωθυπουργού για την επιμονή του να μη συζητά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων άφησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτησή του μετάφραση παλιότερης ομιλίας του Κιμ Γιονγκ Ουν. «Και λέω παλιότερης, καθότι και η Βόρεια Κορέα επέτρεψε το 2010 τα μη κρατικά πανεπιστήμια», όπως δήλωσε με νόημα.

«Αλλη φορά, χτύπα κουδούνι να κεράσω καφέ»

Αστειάκια αντάλλαξαν Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Βουλή, στο περιθώριο της συζήτησης για την ανομία στα πανεπιστήμια. Ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τον «αντίπαλό» του ότι τον κάλεσε να κάνει βόλτα στην Κυψέλη ενώ βρισκόταν «200 μέτρα από το σπίτι μου». «Αν έρχεστε από τη γειτονιά, χτυπήστε το κουδούνι να πιούμε και κανέναν καφέ, να σας κεράσω. Διότι μπορεί να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά πολιτικό πολιτισμό έχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αμεση ήταν η όλο νόημα απάντηση του αρχηγού της Ν.Δ. «Φοβάμαι ότι και να ήθελα να φτάσω στο σπίτι σας θα είχα κάποια δυσκολία από τις κλούβες των ΜΑΤ που το φυλάνε, όπως και στο Μαξίμου» είπε επί λέξει. Η προσωπική κόντρα συνεχίστηκε, με τον πρωθυπουργό να ανταπαντά: «Δεν θα δείτε ούτε μία κλούβα των ΜΑΤ στο σπίτι μου. Υπήρχε μία το 2015, το 2016 με δική μου εντολή έφυγαν εκατοντάδες αστυνομικοί που φύλαγαν VIP πρόσωπα για να πάνε στη γειτονιά». Πάντως, οι προσωπικοί διαξιφισμοί άρχισαν «με το καλημέρα» της συζήτησης λόγω του νέου «στησίματος» του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Ν.Δ., με τον τελευταίο να τον κατηγορεί για ασυνέπεια και τον κ. Τσίπρα να υποστηρίζει ότι είναι από τους ελάχιστους πρωθυπουργούς που απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα