Απροστάτευτοι οι καταναλωτές στην απάτη της Black Friday

Απροστάτευτοι οι καταναλωτές στην απάτη της Black Friday24.11.2018Ρεπορτάζ

Ούτε ένας έλεγχος χθες στα καταστήματα από τη γ.γ. Εμπορίου για το φούσκωμα των τιμών και τις εκπτώσεις «μαϊμού»

Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα της ασυδοσίας των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, που με όρους Αγριας Δύσης συνεχίζουν να προσφέρουν τιμές-πρόκληση στα προϊόντα τους, παραμένουν οι Ελληνες καταναλωτές.

Δυστυχώς, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

της «δημοκρατίας», το οποίο περιείχε τρανταχτά στοιχεία εξαπάτησης των πολιτών και αποκάλυψε το μεγάλο φαγοπότι που έστησαν οι αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών εν όψει της Black Friday, δεν κινητοποίησε τους αρμόδιους φορείς, γεγονός που γεννά πολλά ερωτήματα. Πλέον ο μόνος δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει στους πολίτες ότι το κράτος βρίσκεται απέναντι σε κάθε απόπειρα εξαπάτησής τους είναι η διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας των Καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον προκλητικό να ζητείται από τον κόσμο με έναν βομβαρδισμό παραπληροφόρησης μέσω των διαφημίσεων και των υποτιθέμενων προσφορών να καταβάλει ένα μεγάλο τμήμα από το υστέρημά του, προκειμένου να αγοράσει προϊόντα σε τιμές υποτιθέμενης ευκαιρίας. Οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν για το καλό του κοινωνικού συνόλου να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, αλλά και να εκπονήσουν ένα συνολικό σχέδιο δράσης που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και θα διαφυλάξει τους καταναλωτές από αντίστοιχες μελλοντικές ενέργειες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων πρόστιμο ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών, και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

«Ξενόφερτα ήθη επιδεινώνουν και τις εργασιακές συνθήκες»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις υποτιθέμενες προσφορές των καταστημάτων κατά την Black Friday κρούει μέσα από ανακοίνωσή της η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, η οποία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές τους. «Ο ξενόφερτος θεσμός Black Friday, κατά τον οποίο τα καταστήματα που συμμετέχουν διαφημίζουν πολύ δελεαστικές προσφορές σε επιλεγμένα προϊόντα για περιορισμένο αριθμό ημερών, αντιμετωπίζεται από πολλούς καταναλωτές ως ευκαιρία για αγορές.

Συνιστούμε στους καταναλωτές να μη δελεάζονται από φαινομενικά εντυπωσιακές προσφορές, χωρίς να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς και χωρίς να συγκρίνουν αρχική και νέα τιμή» αναφέρουν χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν την αλόγιστη κατανάλωση προϊόντων και να ψωνίσουν ό,τι συμβαδίζει με τις ανάγκες τους και τον προσωπικό ή τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τέλος, εξηγούν ότι ο ξενόφερτος -όπως τον αποκαλούν- αυτός θεσμός έχει ως αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς συνοδεύεται από επιβολή πολύωρης, μη αμειβόμενης ανάλογα απασχόλησης.
«Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, η συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος και η διαρκής καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων γεννούν το ερώτημα: Μήπως ο θεσμός Black Friday είναι παράταιρος με τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα;» διερωτώνται.

Αθήνα: Ελειψαν οι ουρές των προηγούμενων ετών

Χωρίς τον πανικό των προηγούμενων ετών με τις τεράστιες ουρές στα καταστήματα και τη φρενίτιδα των καταναλωτών ολοκληρώθηκε φέτος η περιβόητη Black Friday, στη μάχη της οποίας ρίχτηκαν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα αλλά και πολλές συνοικιακές επιχειρήσεις. Στην Ερμού, τον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας, δεν παρατηρήθηκε η συρροή των προηγούμενων ετών και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, μαρτυρά τη δυσπιστία του καταναλωτικού κοινού στην πολυδιαφημιζόμενη Μαύρη Παρασκευή των εκπτώσεων.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου λειτούργησαν αποτρεπτικά, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην προτιμήσουν τη χθεσινή ημέρα για τις αγορές τους. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αθήνας.
Οσοι τα επέλεξαν, προκειμένου να προμηθευτούν τα αγαπημένα τους προϊόντα, δεν διαπίστωσαν μεγάλες διαφορές στις τιμές σε σχέση με άλλες μέρες. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, αρκετοί ήταν φέτος οι πολίτες που έδειξαν την προτίμησή τους στα συνοικιακά καταστήματα. «Οι ουρές που είδαμε παλαιότερα στα μεγάλα καταστήματα δεν υπάρχουν φέτος, καθώς το αγοραστικό κοινό έχει “απλώσει” σε όλη την αγορά, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι από την επόμενη χρονιά αντί για Μαύρη Παρασκευή θα έχουμε Μαύρη Εβδομάδα. Κι αυτό διότι, όπως είπε: «Μία Μαύρη Παρασκευή σίγουρα δεν θα φέρει άσπρη ημέρα στο λιανικό εμπόριο που έχει απολέσει το 40% του τζίρου του μετά το 2008».
Σημειώνεται ότι μεθαύριο ακολουθεί η λεγόμενη Cyber Monday, άλλη μία ημέρα με μεγάλες προσφορές, που επικεντρώνεται αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Πλημμύρισαν» από κόσμο τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί οι ουρές της φετινής Black Friday να ήταν πιο περιορισμένες από πέρυσι και πρόπερσι, η αγορά της Θεσσαλονίκης όμως βούλιαξε από νέο, κυρίως, κόσμο που έσπευσε χθες στο κέντρο για να αξιοποιήσει τις προσφορές της ημέρας. Από νωρίς το πρωί, κυρίως έξω από πολυκαταστήματα ηλεκτρικών ειδών, δεκάδες μαθητές περίμεναν υπομονετικά να ανοίξουν οι πόρτες, θυσιάζοντας τις πρώτες ώρες των μαθημάτων τους.

Στην αγορά όμως δεν ήταν μόνο τα ηλεκτρικά είδη που θέλησαν να δελεάσουν τον κόσμο με μεγάλα εκπτωτικά ποσοστά. Δεν υπήρχε κατάστημα στο κέντρο ούτε για δείγμα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, που να μην επικαλεστεί την Black Friday για να προσφέρει εκπτώσεις στο καταναλωτικό κοινό. Από ενδύματα και υποδήματα μέχρι κοσμηματοπωλεία και... καφέ, όλοι διεκδίκησαν ένα μικρό μερίδιο από τη... σκόνη της Black Friday, που φαίνεται πως θα κρατήσει μέχρι και σήμερα σε πολλά καταστήματα. Αλλωστε και ο εμπορικός σύλλογος της πόλης είχε παρακινήσει τις εμπορικές επιχειρήσεις-μέλη του να αξιοποιήσουν την ημέρα αυτή, σε μια προσπάθεια να μην αφήσει χώρο στις πολυεθνικές να κάνουν «παιχνίδι» μόνες τους.

Στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης επικρατούσε το αδιαχώρητο μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ οι σακούλες έκαναν την εμφάνισή τους. Στην ουσία πάντως οι εκπτώσεις δεν ήταν και τόσο μεγάλες, αφού στην πλειονότητά τους στις βιτρίνες είχαν αναρτηθεί εκπτωτικά ποσοστά μεταξύ 20% και 30%, ενώ τα περισσότερα καταστήματα είχαν επιλέξει έναν συγκεκριμένο αριθμό ειδών για να κάνουν τις εκπτώσεις τους, με συνέπεια οι καταναλωτές να μπαίνουν και να μη βρίσκουν αυτό που ήθελαν σε χαμηλότερη τιμή.

Μαρία Μαθιοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα