Επενδυτικός «πυρετός» στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης!

Επενδυτικός «πυρετός» στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης!02.12.2018Οικονομία

Το 90% των παραδοσιακών υποδομών φιλοξενίας της πόλης αναβαθμίστηκε την τελευταία τετραετία, γεγονός που συνετέλεσε στην άνοδο του επιπέδου και των υπηρεσιών

Από τη
Μαρία Μαθιοπούλου

Μπορεί στη Θεσσαλονίκη τα νέα καταλύματα -μικρά ξενοδοχεία, hostels, ενοικιαζόμενα δωμάτια, οργανωμένοι χώροι Airbnb κ.ά.- να φυτρώνουν τελευταία σαν

τα μανιτάρια και μάλιστα με σύγχρονη και προχωρημένη αισθητική, την ίδια ώρα όμως οι παραδοσιακές ξενοδοχειακές υποδομές της πόλης δεν μένουν πίσω. Αντίθετα, στο πλαίσιο σημαντικών επενδύσεων που έχουν υλοποιήσει την τελευταία τετραετία για την ανακαίνισή τους, είναι απόλυτα προετοιμασμένες για τον όποιο ανταγωνισμό προκύψει. Είναι ενδεικτικό πως, όπως αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) Ανδρέας Μανδρίνος, πλέον περί το 90% των ξενοδοχείων της πόλης έχει βελτιώσει τα τελευταία χρόνια τις υποδομές του, είτε με ριζικές ή μερικές ανακαινίσεις είτε με αναβάθμιση του εξοπλισμού.

«Βλέπουμε τελευταία να δημιουργούνται νέα, μικρά καταλύματα στη Θεσσαλονίκη. Τα ξενοδοχεία όμως είχαν προηγηθεί επενδυτικά αυτής της νέας τάσης και μπήκαν εγκαίρως στη λογική των επενδύσεων ώστε να αναβαθμιστούν» σημειώνει ο κ. Μανδρίνος. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι βασικότερες επενδύσεις ξεκίνησαν από το 2015, όταν οι ξενοδόχοι, με δεδομένη την πολύ υψηλή φορολογία, άρχισαν να επιλέγουν να επανεπενδύσουν τα κέρδη τους βελτιώνοντας τα ξενοδοχεία τους. Προηγήθηκε μια περίοδος απόλυτης αδράνειας, όταν ξέσπασε η κρίση (2010-2015), κατά την οποία ο μοναδικός στόχος ήταν η επιβίωση, οπότε δεν είχαν γίνει επενδυτικά ανοίγματα. Με την τουριστική δυναμική της πόλης να ανεβαίνει σταδιακά και τις ροές των τουριστών να αυξάνονται, άρχισαν στη συνέχεια, σε πρώτη φάση δειλά και αργότερα με μεγαλύτερη ένταση, να υλοποιούνται επενδυτικά πρότζεκτ στα υφιστάμενα ξενοδοχεία.

Από 100.000 ευρώ έως και μερικά εκατομμύρια ευρώ τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις που έχουν ανεβάσει σημαντικά το επίπεδό τους. «Οι ξενοδοχειακές υποδομές της Θεσσαλονίκης ήταν ήδη σε πολύ καλό επίπεδο και τώρα έχουν ανέβει ακόμα περισσότερο. Είναι ενδεικτικό ότι ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων της Θεσσαλονίκης συγκρίνεται με ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων της Ρώμης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΞΘ. Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν αυτή για τη ριζική ανακαίνιση του «Makedonia Palace», η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό των 12.400.000 ευρώ.
Οι υψηλών αξιώσεων ξενοδοχειακές υποδομές της πόλης αναγνωρίζονται και από τους τουρίστες. Στην τελευταία έρευνα ικανοποίησης των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, την οποία διενήργησε η gbr consulting για λογαριασμό της Ενωσης Ξενοδόχων, οι τουρίστες αξιολόγησαν με βαθμό 8,6 τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και με 8,2 τη σχέση τιμής - ποιότητας των ξενοδοχείων της πόλης.

Σημειώνεται ότι στον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 130 ξενοδοχεία, στο κέντρο της πόλης περί τα 45, ενώ στην Ενωση Ξενοδόχων είναι μέλη 86 ξενοδοχειακές μονάδες. Κατηγορίας 5 αστέρων είναι 14 ξενοδοχεία.

Ριζική ανακαίνιση 10.000.000 € από το «Grand Hotel Palace»

Στο πλαίσιο της έντονης επενδυτικής κινητικότητας στα υφιστάμενα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης εντάσσεται και η νέα επένδυση προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ που δρομολογεί το 5 αστέρων ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace», του ομίλου The Luxury Hotels, η οποία θα οδηγήσει στη ριζική ανακαίνισή του έως το 2020 και στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του.

Ο επενδυτικός αυτός σχεδιασμός θα «τρέξει» σε τρεις φάσεις: η πρώτη, που αφορά την πλήρη ανακαίνιση 65 δωματίων του ξενοδοχείου, δηλαδή της μίας πτέρυγας από τις τρεις του «Grand Hotel Palace», έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η δεύτερη θα ξεκινήσει εντός του επόμενου έτους και θα εστιάσει στις συνεδριακές αίθουσες, στους κοινοχρήστους χώρους και στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ η τρίτη φάση θα ακολουθήσει με την ανακαίνιση των υπόλοιπων δωματίων. Συνολικά, η δυναμικότητα του «Grand Hotel Palace» είναι 265 δωματίων. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση του πεντάστερου ξενοδοχείου από τη στιγμή που άνοιξε τις πύλες του το 2004. Πυλώνες του έργου είναι η οικολογική συνείδηση, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η επένδυση σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές επιχειρήσεις και η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο με δωρεές του εξοπλισμού σε κοινωφελή ιδρύματα.
Μεταξύ των καινοτομιών των νέων δωματίων είναι η εφαρμογή mobile access, που δίνει τη δυνατότητα εισόδου στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με smart phone, χωρίς τη χρήση της κάρτας κλειδιού, κάτι που εφαρμόζεται πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ξενοδοχείου Παναγιώτη Ζελελίδη, το ξενοδοχειακό τοπίο αλλάζει στη Θεσσαλονίκη και στόχος του «Grand Hotel Palace» είναι να βρίσκεται στην πρωτοπορία και να ακολουθεί τις νέες τάσεις. Σημειώνεται ότι ο όμιλος The Luxury Hotels έχει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα στην κατηγορία των πεντάστερων ξενοδοχείων στην πόλη, με συνολικά 384 δωμάτια και 20 συνεδριακές αίθουσες.

Keywords
Τυχαία Θέματα