Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Σινουάρ

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε την έκδοσή τους κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου

Με φόντο τον εν εξελίξει πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τόσο για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Με την κατηγορία των

εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ο Χαν πρόσθεσε ακόμη ότι αντίστοιχα εντάλματα θα αιτηθεί και για τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για τους έτερους ηγέτες της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι και Ισμαήλ Χανίγια. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το Τελ Αβίβ οι κατηγορίες αφορούν εγκλήματα, όπως σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εξόντωση ή δολοφονία πολιτών, ενώ για τη Χαμάς το κατηγορητήριο περιλαμβάνει το στοιχείο της «εξόντωσης, τον βιασμό, άλλες μορφές σεξουαλικής βίας και τη σύλληψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου».

Οι δηλώσεις του εισαγγελέα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη. Το Τελ Αβίβ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την εισαγγελική εισήγηση, υποστηρίζοντας ότι ισοδυναμεί με επίθεση στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου. Στον ίδιο τόνο ήταν και η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού και μέλους του πολεμικού συμβουλίου της χώρας Μπένι Γκαντς. «Το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον απεχθή τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκαντς.

Θέση στη συγκεκριμένη υπόθεση πήρε και ο υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος χαρακτήρισε την επιδίωξη έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ μια επίδειξη υποκρισίας και μίσους κατά των Εβραίων που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα. Στο άρμα των σφοδρών αντιδράσεων από πλευράς Τελ Αβίβ ανέβηκε και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος κάλεσε τον Νετανιάχου να αγνοήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν, κρίνοντας ότι και το ΔΠΔ και ο εισαγγελέας Χαν έχουν αντισημιτική στάση, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα πρέπει να ενταθεί μέχρι την ήττα της Χαμάς.

Με έντονη δυσφορία υποδέχτηκαν τις εισαγγελικές αναφορές και στη Χαμάς. Με ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση έκανε λόγο για μια καθυστερημένη χρονικά απόφαση που εξισώνει τον θύμα με τον θύτη, ενώ ζητούν την άμεση ακύρωση του εισαγγελικού αιτήματος. Ειδικότερα, ο Σαμί Αμπού Ζούχρι, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, υποστήριξε  ότι η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον πόλεμο εξόντωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Αντίδραση υπήρξε και από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ να επισημαίνει ότι η έκδοση των ενταλμάτων συνιστά μια σύγχυση μεταξύ του θύματος και του θύτη.«Το ΔΠΔ καλείται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα