Ενα χιλιοστό τον χρόνο ψηλώνει ο Ολυμπος και έχει ενεργά ρήγματα

Ενα χιλιοστό τον χρόνο ψηλώνει ο Ολυμπος και έχει ενεργά ρήγματα28.11.2017Ρεπορτάζ

Το βουνό είναι «παράθυρο» της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας στην ευρωπαϊκή

Κι όμως, το βουνό των θεών, ο Ολυμπος, ψηλώνει! Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Αδαμάντιο Κίλια, «ο Ολυμπος

κάθε χρόνο ψηλώνει κατά 1 χιλιοστό και αυτή η άνοδός του είναι ενεργή». «Τα αίτια που ψηλώνει ο Ολυμπος παραμένουν άγνωστα, μπορεί να οφείλονται σε ενεργά ρήγματα, σε κάποιον δόμο άλατος ή και σε άλλα, όμως το σίγουρο είναι ότι συνεχίζει να ψηλώνει» είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Κίλιας.

Μάλιστα, ο καθηγητής Γεωλογίας πρόσφατα παρουσίασε σε εκδήλωση τις φάσεις της τεκτονικής εξέλιξης του εμβληματικού βουνού, ως «τεκτονικό παράθυρο» της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας που «ξεφύτρωσε» μέσα στην ευρωπαϊκή, με μια «γρήγορη» γεωλογική ανύψωση, η οποία συνεχίζεται ως σήμερα.

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Σπυρίδωνα Παυλίδη, ο Ολυμπος έχει «κοιμισμένα ρήγματα», ενώ, όπως ανέφερε στη «δημοκρατία», τα 2,5 χλμ. ύψος τα πήρε σε 2.000.000 χρόνια. «Ο Ολυμπος έχει ρήγματα και η μεγαλύτερη κίνηση είναι ασεισμική. Δηλαδή, είναι σαν ένα παιδί που ψηλώνει και δεν το καταλαβαίνεις, απλά μια μέρα διαπιστώνεις ότι ψήλωσε» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα, το οποίο όμως δεν έχει δώσει σεισμό εδώ και 2.000 χρόνια, ενώ το ρήγμα Κολινδρού - Αιγινίου ενεργοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας μικρούς σεισμούς 3,5 Ρίχτερ. «Θα πρέπει να μελετήσουμε τα ρήγματα αυτά. Ειδικά εκείνο που ξεκινά από τη Βεργίνα, φτάνει στις εκβολές του Αλιάκμονα και ίσως διατρέχει τη θαλάσσια περιοχή γιατί βρίσκεται και κοντά στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή σε μια απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων» κατέληξε ο κ. Παυλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι το βουνό των θεών, όπως αποκαλούμε τον Ολυμπο, έχει ύψος 2.917 μ. και είναι το δεύτερο σε ύψος στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Αλπεις έως τον Καύκασο.

Φανή Χαρίση

Keywords
Αναζητήσεις
ρηγμα της βεργινας
Τυχαία Θέματα