Ελπίδα για συμφωνία εξπρές

Ελπίδα για συμφωνία εξπρές28.11.2017Πρόσωπα

Αρχίζει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα προαπαιτούμενα

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Με την ελπίδα ότι είναι εφικτή η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) έως το Σαββατοκύριακο, παρά τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα, ξεκινά σήμερα στο ξενοδοχείο «Χίλτον» ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση.

Παράλληλα, σήμερα αναμένονται στην Αθήνα

στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM), τα οποία θα συναντηθούν με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για να προετοιμάσουν τα stress tests που θα ξεκινήσουν την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Το πρώτο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το ελληνικό πρόγραμμα, Ντέλια Βελκουλέσκου, και τους ομολόγους της από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την επισκόπηση των εκκρεμών μνημονιακών δράσεων έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 10.30 το πρωί.

Θα ακολουθήσει, στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση για μία από τις κομβικές εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης: το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, με πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι συναντήσεις με τους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες των δανειστών θα είναι εντατικές και πολύωρες, και ότι υπάρχει κοινή βούληση για κλείσιμο της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο προβλέπει μια τελευταία μαραθώνια συνάντηση το πρωί του Σαββάτου, με στόχο να ολοκληρωθούν τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας. Θα ακολουθήσει η κατάθεση πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα μέσα στον Δεκέμβριο, ώστε η πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης να «κλειδώσει» στο πρώτο Eurogroup του 2018, στις 22 Ιανουαρίου.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, πιθανότατα οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα έως τις 9 Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής μόνο περί το 30% των 95 υποχρεώσεων της τρίτης αξιολόγησης έχει καλυφθεί, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σε καλό δρόμο για δύο βασικά θέματα -τα ενεργειακά και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που αναμένεται πλέον να ξεκινήσουν κανονικά αύριο- και πως τα υπόλοιπα (αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, εξωδικαστικός συμβιβασμός κ.λπ.) θα ρυθμιστούν γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα