Διαγωνισμός για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Διαγωνισμός για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού28.11.2017Οικονομία

Ποια είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών για τη βελτίωση των μετακινήσεων μέσω του πλέον σύγχρονου οδικού άξονα της πρωτεύουσας

Από τον
Φώτη Κόλλια

Μέσα στον επόμενο χρόνο θέλουν να προκηρύξουν τον διαγωνισμό για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού στο υπουργείο Υποδομών, χωρίς να είναι σαφές το σχέδιο για τους νέους οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου που θα ενταχθούν στη νέα σύμβαση παραχώρησης.



Μια ιδέα για τον σημερινό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών είχε δώσει πρόσφατα σε μία από τις συχνές ραδιοφωνικές εμφανίσεις του ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο υπουργός Υποδομών είχε τονίσει ότι προτεραιότητα μεταξύ των επεκτάσεων έχει η σήραγγα που θα ενώνει τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, η επέκταση της Αττικής Οδού ως τη Ραφήνα, η στοιχειωμένη περιφερειακή του Αιγάλεω (συνδέει την Αττική Οδό με τον Πειραιά) και η επέκταση της λεωφόρου Κύμης ως την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στον κόμβο Καλυφτάκη, έργο που θα είναι σε μεγάλο τμήμα υπόγειο, αφού έχουν κατασκευαστεί ολόκληρες πολυκατοικίες στον διάδρομο που σχεδιάστηκε προ δεκαετιών η επέκταση!

Στο τραπέζι έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια πολλές προτάσεις για τις επεκτάσεις, ενώ και στο υπουργείο έχουν καταθέσει προς αναζήτηση χρηματοδότησης από το «πακέτο Γιούνκερ» δύο σχέδια: Πρώτον, την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης με μια σήραγγα τριών χιλιομέτρων που θα ξεκινάει από τον Ανω Καρέα και θα τελειώνει μετά τον σταθμό Αγίου Δημητρίου του μετρό με κόστος 450.000.000 ευρώ.

Αναβάθμιση

Προβλέπεται, παράλληλα αναβάθμιση της λεωφόρου Βουλιαγμένης ως τον κόμβο Αλίμου (υπογειοποίηση στις διασταυρώσεις, ενσωμάτωση των παραδρόμων κ.λπ.). Δεύτερον, την επέκταση της Αττικής Οδού ως το Λαύριο, με παράλληλη κατασκευή της επέκτασης του προαστιακού στο τμήμα Κορωπί - Λαύριο και αναβάθμιση του λιμανιού, συνολικού κόστους περί τα 285.000.000 ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι σε επτά χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2024, λήγει η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης για τη διαχείριση του οδικού άξονα και της περιφερειακής Υμηττού. Το ερώτημα είναι αν τα νέα έργα επεκτάσεων θα συνδεθούν με τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, όπως έχουν προτείνει εδώ και χρόνια κάποια στελέχη στο υπουργείο Υποδομών.

Keywords
Τυχαία Θέματα