Ελιγμός από τη ΔΙΣ για το θέμα της Ουκρανίας!

Ελιγμός από τη ΔΙΣ για το θέμα της Ουκρανίας!09.01.2019Πρόσωπα

Παρέπεμψε στην Ιεραρχία την απόφαση για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΙΣΙ) καλείται να επικυρώσει την ιστορική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ουκρανική Εκκλησία. Στην επικείμενη συνεδρίαση της ΙΣΙ παρέπεμψε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας. Λόγω της μεγάλης σημασίας του θέματος αυτού σε κανονικό και σε συμβολικό επίπεδο, επιλέχθηκε να μην περάσει από τη λεγόμενη «μικρή σύνοδο»,

που ασχολείται με υπηρεσιακά ζητήματα, αλλά η απόφαση να παρθεί με τη φωνή όλου του Σώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας στην ουσία θα κληθεί να αναγνωρίσει την αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, επικυρώνοντας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο με βάση τους Ιερούς Κανόνες ενέκρινε την ίδρυση της νέας Εκκλησίας.

Ο τρόπος απόδοσης Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία θυμίζει την ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία κατέστη αυτοκέφαλη το 1850, θεραπεύοντας μια περίοδο προστριβών σχεδόν 20 χρόνων από τότε που η βαυαρική αντιβασιλεία του Οθωνα κίνησε τις διαδικασίες για να αποσπασθούν οι εκκλησιαστικές επαρχίες του ελεύθερου νέου ελληνικού κράτους από τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μάλιστα, το σκεπτικό απόδοσης της Αυτοκεφαλίας στην Ελλαδική Εκκλησία αποτέλεσε το «καλούπι» και των άλλων εθνικών Εκκλησιών, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Γεωργίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας.

Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τη ΔΙΣ για το ειρηνικό γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με το οποίο ζητά αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος έθεσε υπόψη τους και την υπόλοιπη αλληλογραφία, δηλαδή το σχετικό γράμμα του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφανίου και εκείνο του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου.

Αν και μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί με τη θετική έγκριση όλων των μητροπολιτών, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ελάχιστες φωνές που θα διαφοροποιηθούν. Μονοψήφιος αριθμός μητροπολιτών έχει υιοθετήσει από καιρό άκριτα και πλήρως τις θέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας, κάτι που σίγουρα θα επιχειρήσουν να επαναλάβουν σε έντονους τόνους μέσα στην Ιεραρχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα