Αρχίζει στα Σκόπια η τελική μάχη για τη συνταγματική αναθεώρηση

Αρχίζει στα Σκόπια η τελική μάχη για τη συνταγματική αναθεώρηση09.01.2019Πρόσωπα

Και συνάντηση Κατρούγκαλου με Πάιατ για να αβαντάρουν τη συμφωνία

Το μεσημέρι προγραμματίζεται να αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε η

κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της γειτονικής χώρας, η συζήτηση για καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως τρεις ημέρες. Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από τη συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη συμφωνία, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αν ο κ. Ζάεφ συγκεντρώσει 80 ψήφους, τότε η συμφωνία κυρώνεται και επισήμως.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκαν χθες και συμφώνησαν ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Keywords
Τυχαία Θέματα