Μάτι: Προσευχή για την αιώνια ανάπαυση των 98 θυμάτων

Μάτι: Προσευχή για την αιώνια ανάπαυση των 98 θυμάτων03.09.2018Πρόσωπα

Συγκίνηση στα μνημόσυνα 40 μέρες από την εθνική τραγωδία

Πέρασαν 40 ημέρες από την εθνική τραγωδία στην ανατολική Αττική, εκεί όπου 98 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή, από τον πύρινο εφιάλτη που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του. Λευκά τριαντάφυλλα αλλά και αμέτρητα δάκρυα συνέθεταν το σκηνικό χθες στο Κόκκινο Λιμανάκι και στην Αργυρά Ακτή, όπου τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο για τα θύματα της φωτιάς.

Ανθρωποι από Ραφήνα, Νέα

Μάκρη και Μαραθώνα βρέθηκαν εκεί όπου οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί και θα αργήσουν πολύ να επουλωθούν. Ανάμεσά τους πολλοί -και απαρηγόρητοι- συγγενείς των θυμάτων αλλά και κόσμος που θέλησε να προσευχηθεί για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τους μητροπολίτες Μεσογαίας Νικόλαο και Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλο. Ειδικά στην Αργυρά Ακτή ράγισαν καρδιές, καθώς σε εκείνο το σημείο είναι και το μοιραίο οικόπεδο όπου έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι.
«Να αναπαύσει ο Θεός τις ψυχές τους και να δώσει παραμυθία στις οικογένειές τους» ανέφερε ο μητροπολίτης Κύριλλος.

Την ίδια στιγμή, σε κλίμα βαθιάς οδύνης τελέστηκε χθες και το σαρανταήμερο μνημόσυνο στη μνήμη της οικογένειας Χερουβείμ, που ξεκληρίστηκε τη νύχτα της 23ης Ιουλίου.
Οι πεντάχρονες δίδυμες Εβελίνα και Μαρίλια, όπως και η μητέρα τους, ακτινολόγος Βασιλική Χερουβείμ, αλλά και η γιαγιά τους Ευπραξία, που βρέθηκαν απανθρακωμένες λίγα μέτρα από την πόρτα του σπιτιού τους στο Μάτι, είναι από τις ιστορίες που συγκλόνισαν. Οι τέσσερις γυναίκες προσπάθησαν να ξεφύγουν από τις φλόγες, φεύγοντας από το σπίτι τους.

Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το σπίτι δεν κάηκε, αλλά υπέστη σοβαρές ζημιές. Η Βασιλική Χερουβείμ ζητούσε απόσπαση στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας για να είναι κοντά στη μητέρα της, αλλά και για να μπορούν τα παιδιά της να απολαμβάνουν τη θάλασσα.
Η «μαύρη» Δευτέρα ήταν η πρώτη μέρα στην εργασία της άτυχης γυναίκας, καθώς ξεκινούσε η τρίμηνη μετακίνησή της από το Ογκολογικό «Αγιοι Ανάργυροι», όπου υπηρετούσε.

Καταγγελίες

Στο μεταξύ, σε σοβαρές καταγγελίες προχωρούν οι κάτοικοι της ανατολικής Αττικής που έχασαν τα σπίτια τους κατά τη φονική πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πυρόπληκτες οικογένειες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις Αεροπορίας Στρατού έχουν ενημερωθεί ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να πληρώνουν για τη σίτισή τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μητρόπολη Κηφισίας είναι έτοιμη να αναλάβει τη σίτισή τους σε περίπτωση που δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Ολα τα παιδιά των πυροπλήκτων σε βρεφονηπιακούς

Τη δυνατότητα να πάνε τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, ακόμη κι αν οι φάκελοί τους είναι ελλιπείς, θα έχουν οι κάτοικοι των περιοχών (Μαραθώνας, Ραφήνα - Πικέρμι, Μέγαρα και Λουτράκι) που επλήγησαν από τις φωτιές το απόγευμα της 23ης Ιουλίου.
Κι αυτό, γιατί το σχετικό αίτημα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) έγινε δεκτό από το διοικητικό συμβούλιό της και τα συναρμόδια υπουργεία, με αποτέλεσμα 1.686 βρέφη, νήπια και παιδιά να πάρουν voucher, το χαρτί που τους δίνει το «πράσινο φως» για φοίτηση στους παιδικούς σταθμούς. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ, απορρίφθηκαν 96 αιτήσεις εξαιτίας ανυπέρβλητων τυπικών εμποδίων και, για να καλυφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, χρειάζεται να γίνει τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα αναμένεται εντός του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, η λεγόμενη «διαδικασία της δεύτερης κατανομής», που, μεταξύ άλλων, θα αποδώσει και τα vouchers σε όλους τους δικαιούχους των πυρόπληκτων περιοχών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, το σύνολο των δικαιούχων που αναμένεται να πάρουν τα vouchers κατά τη δεύτερη κατανομή και να ενταχθούν στο πρόγραμμα των παιδικών σταθμών πιθανότατα θα αγγίξει -ίσως και θα ξεπεράσει- τις 31.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα