Το πρώτο χάπι για απώλεια κιλών

Το πρώτο χάπι για απώλεια κιλών 03.09.2018Υγεία

Παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας το φάρμακο που οδηγεί σε απώλεια βάρους τα άτομα υψηλού κινδύνου

Μια χαραμάδα ελπίδας για τους υπέρβαρους και τους πάσχοντες από παχυσαρκία δημιουργεί η μελέτη που ανακοινώθηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στο Μόναχο, η οποία ανοίγει τον δρόμο στη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων με τη μορφή χαπιών, που οδηγούν σε απώλεια βάρους.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωσταντίνος Τσιούφης, τα περιστατικά της παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία

40 χρόνια, γεγονός που συνδέεται με την ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, διαβήτη και κατ' επέκταση της καρδιαγγειακής νόσου.

«Η φαρμακευτική ουσία Lorcaserin ρυθμίζει την όρεξη μέσω της υποθαλαμικής ενεργοποίησης ανορεξιογόνων μηχανισμών, οδηγώντας σε σημαντική απώλεια βάρους. Το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο ή πολλαπλούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι υποβάλλονταν παράλληλα σε θεραπεία με διαιτητικές παρεμβάσεις» αναφέρει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι σε διάστημα ενός έτους παρατηρήθηκε απώλεια βάρους τουλάχιστον 5% στο 38,7% των ασθενών που έλαβαν την ουσία. Το φάρμακο έλαβε έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), ενώ η σχετική δημοσίευση της μελέτης έγινε στο «New England Journal of Medicine».

Οπως αναγνωρίστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, ο λόγος που ελάχιστοι υπερτασικοί καταφέρνουν να ελέγξουν με επιτυχία τις τιμές της αρτηριακής πίεσης είναι ότι δεν συμμορφώνονται στη φαρμακευτική αγωγή τους. «Φαίνεται λοιπόν ότι η χρήση δισκίων που αποτελούνται από δύο ή περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες συμβάλλει σημαντικά στη βελτιστοποίηση της συμμόρφωσης των ασθενών και την κατ' επέκταση καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης» επισημαίνει ο κ. Τσιούφης. Ακόμη μία σημαντική ανακοίνωση που έγινε αφορά την εφαρμογή διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας ακόμη και σε άτομα χαμηλού χειρουργικού κινδύνου, ενώ γνωστοποιήθηκε νέα τεχνολογία απλής και μη επεμβατικής ανίχνευσης ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο θανατηφόρων καρδιακών συμβάντων.

Επικίνδυνη δίαιτα

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου καταρρίφθηκε ο μύθος που θέλει τις δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες και υψηλές σε πρωτεΐνες και λίπη να είναι ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία. «Οι δίαιτες αυτές μπορεί να είναι χρήσιμες βραχυπρόθεσμα για την απώλεια βάρους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, μακροπρόθεσμα όμως συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και με θανάτους λόγω στεφανιαίας νόσου, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου» εξηγεί ο κ. Τσιούφης.

Keywords
Τυχαία Θέματα