Σοκ! Νεκρά 11 νεογνά από πείραμα Ολλανδών με βιάγκρα σε εγκύους!

Σοκ! Νεκρά 11 νεογνά από πείραμα Ολλανδών με βιάγκρα σε εγκύους!26.07.2018Ειδήσεις

Καταστροφικά ήταν τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης Ολλανδών επιστημόνων σε εγκύους, που οδήγησε στον θάνατο 11 νεογνών.

Οι ερευνητές χορήγησαν σε εγκύους με ανεπάρκεια πλακούντα (που μπορεί να οδηγήσει σε ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη) βιάγκρα, το γνωστό φάρμακο κατά της ανδρικής ανικανότητας, πιστεύοντας ότι θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη των εμβρύων.

Αντ' αυτού, το φάρμακο προκάλεσε σημαντικές βλάβες στους πνεύμονες των μωρών.

Συνολικά, 93 έγκυοι έλαβαν

σιλδεναφίλη, έναντι 90 που έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo). Είκοσι μωρά εμφάνισαν προβλήματα στους πνεύμονες -τρία από την ομάδα ελέγχου και τα υπόλοιπα από την ομάδα που είχε πάρει το βιάγκρα-, ενώ τα 11 από τα 17 μωρά από την ομάδα της σιλδεναφίλης τελικά κατέληξαν.

Παλαιότερες μελέτες που είχαν γίνει με τη χρήση του φαρμάκου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία δεν είχαν διαπιστώσει προβλήματα στα έμβρυα, ούτε όμως και οφέλη. Ετσι, αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί η μελέτη -που «έτρεχε» σε 11 ολλανδικά νοσοκομεία- να διαρκέσει έως το 2020, τερματίστηκε άρον άρον, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Η επιστημονική κοινότητα αναζητά μια θεραπεία για την ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη -ικανή να βοηθήσει τα έμβρυα στην ανάπτυξή τους ή να παρατείνει το διάστημα μέχρι τον τοκετό-, καθώς γεννιούνται πρόωρα, με μικρές πιθανότητες επιβίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα