Εφυγε από τη ζωή ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης

Εφυγε από τη ζωή ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης04.03.2019Πρόσωπα

Ηταν πάντα παρών σε όλα τα μεγάλα γεγονότα για να τα καλύψει με τη δική του «ματιά»

Εζησε από κοντά τη φρίκη του πολέμου και άλλες στιγμές πόνου και οδύνης, όπως η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, το 2015. Λίγο έλειψε να χάσει και ο ίδιος τη ζωή του, το 2000, όταν έπεσε σε ενέδρα ανταρτών στη Σιέρα Λεόνε, όπου μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος. Ωστόσο, για τον πολυβραβευμένο 58χρονο

φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη η «αυλαία» έπεσε χθες τα ξημερώματα έπειτα από άνιση μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Γιάννης Μπεχράκης άρχισε την καριέρα του ως φωτογράφος το 1986, ενώ έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Reuters. «Για δεκαετίες ολόκληρες λίγα ήταν τα μεγάλα πολεμικά, πολιτικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα σε ολόκληρο τον κόσμο από τα οποία απουσίασε ο Γιάννης.

Με τις φωτογραφίες του σφράγισε τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο θυμόμαστε τα γεγονότα - από τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Σιέρα Λεόνε μέχρι την προσφυγική κρίση και την Αραβική Ανοιξη» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στην οποία εκφράζει τη συντριβή της για τον χαμό του.

Ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά: «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει “δεν γνώριζα”». Ηταν ο μοναδικός τρόπος που «έβλεπε» τα γεγονότα που του απέφερε σημαντικές διακρίσεις, όπως το βραβείο Πούλιτζερ το 2016 για τη μεταναστευτική κρίση, αλλά και τον σεβασμό των συναδέλφων του για την ικανότητα και το θάρρος του. Η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ήταν πάντα εκεί όπου όλοι οι άλλοι φεύγουν».



Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τη σύζυγό του και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια. Για έναν φωτογράφο «που κινητοποίησε ένα κλίμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του τόνισε: «Με τις φωτογραφίες του κατόρθωσε να δούμε την πραγματικότητα με ξεχωριστή ματιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα