Εχασε τη μάχη για τη ζωή ο σκηνοθέτης Γ. Μιχαηλίδης

Εχασε τη μάχη για τη ζωή ο σκηνοθέτης Γ. Μιχαηλίδης23.10.2018Πρόσωπα

Υπήρξε ιδρυτής του Ανοιχτού Θεάτρου

Την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» από λοίμωξη του αναπνευστικού άφησε το βράδυ της Κυριακής ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Γιώργος Μιχαηλίδης.

Την τελευταία δεκαετία ο 80χρονος σκηνοθέτης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ιδρυτής του περίφημου Ανοιχτού Θεάτρου, ο γεννημένος στη Νέα Ιωνία δημιουργός άλλαξε τα δεδομένα στο θέατρο,

φέρνοντας έργα του Μπρεχτ και του Μπέργκμαν στην περιφέρεια της θεατρικής Αθήνας.

Το 1965 ο Γιώργος Μιχαηλίδης δημιούργησε το Θέατρο της Νέας Ιωνίας, το οποίο υπήρξε το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα. Αν και λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του με τις ιδιαίτερες παραστάσεις του.

Το 1972 ο Μιχαηλίδης ίδρυσε το Ανοιχτό Θέατρο, το οποίο βρισκόταν στη συμβολή των δρόμων Γκύζη και Κάλβου, ενώ παράλληλα εξέδωσε το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο», μια μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου.

Στο καλλιτεχνικό στέκι, τις πόρτες του οποίου είχαν περάσει μεγάλα ονόματα της διανόησης, ο σκηνοθέτης ανέβασε έργα ρεπερτορίου και κλασικά κείμενα των Μπρεχτ, Σαίξπηρ και Ευριπίδη. Μάλιστα, η θεατρική σκηνή, έπειτα από 40 χρόνια λειτουργίας, έβαλε λουκέτο λόγω χρεών.

Με σπουδές αρχιτεκτονικής, τις οποίες δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει γιατί αφιερώθηκε στο θέατρο, ο Μιχαηλίδης υπήρξε σημαντική μορφή του νεοελληνικού θεάτρου, στο πλευρό του οποίου θήτευσαν μεγάλα ονόματα της υποκριτικής. Μεταξύ αυτών ο Μηνάς Χατζησσάβας, η Χρύσα Σπηλιώτη και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 16.00 από το Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης, δημοσία δαπάνη από τον Δήμο Νέας Ιωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα