«Κληρώνει» στην Κομισιόν ο ιταλικός προϋπολογισμός

«Κληρώνει» στην Κομισιόν ο ιταλικός προϋπολογισμός23.10.2018Ειδήσεις

Κρίνονται πολλά σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο Κόντε ζητά διάλογο, διαλλακτικός ο Μοσκοβισί

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Χθες έληγε και επίσημα το ευρωπαϊκό «τελεσίγραφο» προς τη Ρώμη, την οποία η Κομισιόν μέσω επιστολής της καλούσε από την περασμένη εβδομάδα να συμμορφωθεί στις δημοσιονομικές υποδείξεις των Βρυξελλών στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της για το 2019. Και σήμερα είναι -τόσο για την Ιταλία

όσο, βέβαια, και για τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και για τις αγορές που... καραδοκούν- η μεγάλη μέρα. Η μέρα κατά την οποία η Κομισιόν αναμένεται να συζητήσει και τελικά να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της στη διαδικασία αξιολόγησης του προσχεδίου του «αιρετικού δημοσιονομικά» ιταλικού προϋπολογισμού.

Τη Δευτέρα πάντως στη Ρώμη επικρατούσε μάλλον ηρεμία, αν κρίνει κανείς από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνταν ο κυβερνητικός συνασπισμός έναντι των τελευταίων εξελίξεων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση με την απαντητική της επιστολή ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τον προϋπολογισμό, αλλά παράλληλα δεσμεύτηκε να τηρήσει κατά γράμμα τους στόχους που έχει θέσει, χωρίς να βαθύνει περαιτέρω το έλλειμμα ή το χρέος.

Μέσω της επιστολής τους οι Ιταλοί υπογράμμιζαν πως γνωρίζουν ότι αυτός ο προϋπολογισμός «δεν συνάδει με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ωστόσο, όπως τόνιζαν, «ήταν μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση υπό το φως της καθυστέρησης στην ανάκτηση του επιπέδου όπου βρισκόταν το ΑΕΠ πριν από την κρίση και των δραματικών οικονομικών συνθηκών στις οποίες βρίσκονται τα πιο φτωχά στρώματα της ιταλικής κοινωνίας». Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στη διάρκεια συνάντησής του με ανταποκριτές του ξένου Τύπου στη Ρώμη, ξεκαθάρισε πως «δεν είμαστε μια παρέα ψευτοπαλικαράδων», ενώ διαμήνυσε: «Θέλουμε να έχουμε διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας, έναν εποικοδομητικό διάλογο».

«Φωτιά» άναβε ωστόσο τη Δευτέρα ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Αυστριακός καγκελάριος του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο. «Αν δεν τροποποιηθεί, η Κομισιόν πρέπει να απορρίψει τον (ιταλικό) προϋπολογισμό» ανακοίνωνε χθες το γραφείο του, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί εμφανιζόταν πιο διαλλακτικός, τονίζοντας ότι η Επιτροπή δεν επιθυμεί να υπάρχει κρίση με την Ιταλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα