Δωράκι στη ΓΣΕΕ για τη «σφαγή» των ανέργων

Δωράκι στη ΓΣΕΕ για τη «σφαγή» των ανέργων29.03.2018Παρασκήνιο

18.000.000 στους συνδικαλιστές για την κάλυψη οργανώσεων, ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων

Στην «γκιλοτίνα» των Μνημονίων «κουρεύτηκαν» κατά 1,23 δισ. ευρώ μέσα σε μία τριετία οι δημόσιες δαπάνες για παροχές ανεργίας, ασθενείας και επιδομάτων οικογενειών και παιδιών! Οσο όμως και αν με τις ευλογίες των θεσμών οι παροχές αυτές συρρικνώθηκαν, με το

«ok» της τρόικας, τους νόμους της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και τη συγκατάβαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. συνεχίστηκε και εξακολουθεί να υφίσταται η καταβολή παχυλών -για τα δεδομένα μιας κοινωνίας στην οποία τα δύο τρίτα του πληθυσμού κινούνται στο όριο της φτώχειας- επιδοτήσεων σε κοινωνικούς εταίρους και συγκεκριμένα στη ΓΣΕΕ με 18.000.000 ευρώ για το 2018.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα νεότερα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. την τριετία 2013-2015 κατά 24,4% «σφαγιάστηκαν» οι δημόσιες δαπάνες για ανεργία, ασθένεια και για τα οικογενειακά επιδόματα. Μόνο από τους ανέργους «κόπηκαν» 577.000.000 ευρώ. Παράλληλα οι παροχές ασθενείας μειώθηκαν κατά 534.000.000 ευρώ και κάτι... ψιλά (121.000.000 ευρώ) και περικόπηκαν από τις παροχές υπέρ οικογενειών και τέκνων.

Με την τακτική, όμως, των θεσμών να παραπέμπει στη γνωστή παροιμία του θυμόσοφου λαού «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι», από τη μια πλευρά, οι τροϊκανοί έδιναν εντολές για δραστικές περικοπές σε βάρος ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ενώ από την άλλη πλευρά -πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης- δεν ήταν το ίδιο φειδωλοί στις επιδοτήσεις συνδικαλιστικών και εργοδοτικών φορέων.

Η χθεσινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας, σε εφαρμογή νόμου του 2013, είναι ενδεικτική: Στη ΓΣΕΕ, για την κάλυψη οργανώσεων, ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων της, αποδίδονται 18.000.000 ευρώ για το 2018 από τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) του ΟΑΕΔ. Ανάλογα ποσά έχουν εξασφαλίσει και οι εργοδοτικοί φορείς.

Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι τη στιγμή που «σφαγιάζονταν» οι κοινωνικές παροχές στόχος των τροϊκανών, της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης ήταν να εξασφαλίσουν μια πιο ήπια στάση από φορείς που θα μπορούσαν να αντιδράσουν. Αλλά αυτά φυσικά και είναι κακοήθειες...

Keywords
Τυχαία Θέματα