Διπλό «δώρο» μετά τις υποχωρήσεις για α' κατοικία

Διπλό «δώρο» μετά τις υποχωρήσεις για α' κατοικία01.04.2019Οικονομία

Προς εκταμίευση τα 970.000.000 € και ακύρωση της επίσκεψης των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα για την αξιολόγηση

Διπλό «δώρο» από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, που συμμορφώθηκε με τις «υποδείξεις» για το πώς πρέπει να καταρτιστεί ο νέος νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αφενός στο Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής 5 Απριλίου θα εγκριθεί η εκταμίευση των 970.000.000 ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και αφετέρου

ακυρώθηκε η προγραμματισμένη γι' αυτήν την εβδομάδα επίσκεψη των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των θεσμών στην Αθήνα.

Το νέο «ραντεβού» με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ΕSM), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την 6η Μαΐου, δηλαδή λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Η αποστολή αυτή επρόκειτο να έχει ως βασικό αντικείμενο να πιέσει για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και να ξεκινήσει την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Εφόσον οι νέες διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκαν και είναι «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα των ευρωπαϊκών θεσμών, η έλευση του Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν και των ομολόγων του από τους υπόλοιπους θεσμούς κρίθηκε περιττή.

Τηλεδιασκέψεις

Η αυλαία της τρίτης αξιολόγησης θα ανοίξει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και οι διαβουλεύσεις σχετικά με τις υπουργικές αποφάσεις που θα ρυθμίζουν σειρά κρίσιμων ζητημάτων για την ενεργοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τις 30 Απριλίου θα διεξαχθούν κυρίως μέσω τηλεδιασκέψεων.

Οι επικεφαλής των τεχνοκρατών των θεσμών ετοιμάζουν μια θετική για την Ελλάδα έκθεση, η οποία θα επιβεβαιώνει ότι οι διατάξεις που ψηφίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή (συγκεντρώνοντας, μάλιστα, 194 ψήφους υπέρ) για την προστασία της πρώτης κατοικίας καλύπτουν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και ότι η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Βασιζόμενο στην έκθεση αυτή, το Eurogroup θα μπορέσει να δώσει την προσεχή Παρασκευή στο Βουκουρέστι το πράσινο φως για να αποδοθούν στην Ελλάδα τα 970.000.000. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για την τρίτη φετινή έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές περί τα μέσα Απριλίου και για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση περιμένει εδώ και καιρό να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, ώστε να καταθέσει στη Βουλή τη νέα ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα