Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης στο Μάτι, λέει ο πρόεδρος των εθελοντών

Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης στο Μάτι, λέει ο πρόεδρος των εθελοντών 01.08.2018Πρόσωπα

Αμείλικτα ερωτήματα για όσα δεν έγιναν σωστά και οδήγησαν στην εθνική τραγωδία ζητούν απαντήσεις.

Ενα από αυτά είναι αν τελικά υπήρξε το περιβόητο σχέδιο εκκένωσης στο Μάτι, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει την ολοκληρωτική καταστροφή. Σύμφωνα με τον Σεραφείμ Τσιουγκρή, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο, όχι μόνο δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αλλά και να υπήρχε η άναρχη δόμηση της περιοχής θα καθιστούσε

ανέφικτη την εφαρμογή του.

«Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης στην περιοχή. Για να φτάσει κάποιος στη θάλασσα έπρεπε να περάσει από πολύ μικρά δρομάκια ή να κατέβει απότομες και στενές σκάλες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ακόμη κι αν υπήρχε συγκεκριμένο πλάνο, δύσκολα θα σωζόταν κανείς σε αυτό το σημείο» εξηγεί και τονίζει ότι παρά τα 19 χρόνια εμπειρίας του στην Πυροσβεστική εάν εκείνη την ημέρα βρισκόταν στο Μάτι θα καιγόταν ζωντανός.

«Εχω εκπαιδευτεί κατάλληλα κι έχω βρεθεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις αλλά αυτή η πυρκαγιά είχε ακραία χαρακτηριστικά. Ηταν αδύνατο να ελεγχθεί και η εξάπλωσή της ήταν ταχύτατη. Η φωτιά δηλώθηκε στις 16.54 και στις 18.30 καιγόταν κόσμος» συμπληρώνει. Οπως λέει, στο εξής η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να διευθετήσουν το πρόβλημα των δρόμων και των περιφράξεων, ώστε στο μέλλον να μη σημειωθεί ανάλογη καταστροφή, ενώ πρωταρχικής σημασίας είναι και η εκπαίδευση του τοπικού πληθυσμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την αλήθεια, απηύθυνε έκκληση να σταματήσει το σόου ορισμένων που αυτοαποκαλούνται εθελοντές πυροσβέστες. «Εθελοντής πυροσβέστης είναι ο Ελληνας πολίτης που υπηρετεί το Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς να αμείβεται και λειτουργεί μόνο κατ' εντολήν του Σώματος. Οσοι αυτές τις ημέρες κάνουν παρέλαση στα αποκαΐδια είναι εθελοντικές ομάδες που αμφιβάλλω εάν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση».

Τέλος, ο κ. Τσιουγκρής εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια εκ μέρους των 1.900 εθελοντών της Πυροσβεστικής προς τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Λυπούμαστε πολύ και νιώθουμε άσχημα, διότι ο ρόλος του πυροσβέστη είναι να σώζει τους ανθρώπους, κι εδώ χάθηκαν τόσες ζωές».

Κέλλυ Φαναριώτη

Keywords
Τυχαία Θέματα