Παραλήρημα για την κυπριακή ΑΟΖ

Παραλήρημα για την κυπριακή ΑΟΖ01.08.2018Παρασκήνιο

Η Αγκυρα κουνάει το... δάχτυλό της σε Αθήνα, Κάιρο και Τελ Αβίβ για τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία εκφράζει το μένος της εναντίον του άξονα που έχουν δημιουργήσει Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος

- Ισραήλ και της συνεργασίας που αναπτύσσουν στην ανατολική Μεσόγειο με τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών.

Αφορμή στάθηκαν οι τοποθετήσεις των πρεσβευτών από την Αθήνα, το Κάιρο και το Τελ Αβίβ στο Συνέδριο των Απόδημων Κυπρίων που διεξήχθη στη Λευκωσία, με τις οποίες αναγνώρισαν και στήριξαν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εντονη και θρασύτατη ήταν η αντίδραση της Αγκυρας, η οποία χαρακτήρισε «άτοπες» τις δηλώσεις των πρεσβευτών των τριών χωρών και τους κάλεσε να μην υπερβαίνουν τα όριά τους. «Συστήνουμε στους εκπροσώπους των εν λόγω χωρών να μην υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους. Είναι απαράδεκτο η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει να ενεργεί ως μοναδική ιδιοκτήτρια του νησιού και να συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων χωρίς να υπάρχει ακόμη μόνιμη και δίκαιη λύση στην Κύπρο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι να σημειώνει: «Οι αδικαιολόγητες δηλώσεις τους ελπίζουμε να μη χρειαστεί να απαντηθούν στην πράξη».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι έχει προειδοποιήσει για τα «ανεύθυνα βήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης και έχει εκφράσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες της και την αγανάκτησή της» και «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, καθώς και να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Ο Τσαβούσογλου

Σημειώνεται, επίσης, από την πλευρά της Αγκυρας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, είχε επισημάνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προασπίσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Τουρκία σέρνει στα δικαστήρια την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρικα» και δύο δημοσιογράφους της, τους Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που έκανε λόγο για «δεύτερη τουρκική εισβολή», με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφρίν και το άρθρο γνώμης το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Zorba The Cypriot».

Οι δύο αυτές δίκες γίνονται στην Αγκυρα, ενώ άλλη μία συνεχίζεται στα Κατεχόμενα για δήθεν επικρίσεις σε βάρος του καθεστώτος Ερντογάν. Η τρομοκρατία αυτή σε βάρος των Τουρκοκυπρίων αποσκοπεί στο να ακολουθήσουν πιστά τη γραμμή της Αγκυρας στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και βεβαίως της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα