Δασικοί χάρτες για το 31% της χώρας

Δασικοί χάρτες για το 31% της χώρας22.12.2017

Το υπουργείο ψάχνει τρόπο να πάρει στοιχεία και από τους υπόλοιπους δήμους

Ρεπορτάζ
Β. Παπακωνσταντόπουλος

Τον Φεβρουάριο θα αρχίσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην ανατολική Αττική και τον Απρίλιο στη δυτική. Αυτή τη στιγμή «τρέχει» η διαδικασία για αντιρρήσεις σε 13 περιοχές της χώρας, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες σε άλλες οκτώ. Χθες κυρώθηκαν μερικώς από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τους συντονιστές των αποκεντρωμένων διοικήσεων οι

χάρτες στο 31% της χώρας, με τα τελικά στοιχεία να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Συνολικά υποβλήθηκαν 134.000 αντιρρήσεις, οι περισσότερες στα Ιωάννινα, στη Λακωνία, στη Λάρισα και στη Μεσσηνία, ενώ το υψηλότερο ποσοστό έκτασης αντιρρήσεων επί του αναρτημένου χάρτη καταγράφηκε στη Φθιώτιδα και στα Δωδεκάνησα.
Οπως είπε ο κ. Φάμελλος, έχουν συσταθεί 110 επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων, που θα πιάσουν δουλειά από τον Ιανουάριο, με την εξέταση των αντιρρήσεων να διαρκεί τέσσερις έως έξι μήνες.

Οσον αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις, τα 35.000 από τα 75.000 στρέμματα που έχουν δηλώσει οι δήμοι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική! Δεν έχουν στείλει, πάντως, όλοι οι δήμοι της χώρας στοιχεία, ως όφειλαν, και το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει τρόπους για να ρυθμίσει το ζήτημα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση με κάποια άρθρα που θα μπουν στο νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Αυτό που βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα είναι το νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή συστήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, με σημαντική καθυστέρηση, καθώς το υπουργείο είχε προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του 2017. Κάτι που προφανώς είναι απίθανο να γίνει.

Με τη νομοθεσία

Οπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, η επιτροπή θα κινηθεί με γνώμονα την εφαρμογή της νομοθεσίας των δασικών χαρτών στις περιοχές αυτές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εξυπηρέτησης του πολίτη. Οι δασικές εν γένει εκτάσεις που κυρώθηκαν χθες αποτελούν το 60,15% των αναρτημένων περιοχών και οι μη δασικές εν γένει εκτάσεις που κυρώθηκαν αποτελούν το 33,45% των αναρτημένων περιοχών.

Από τα 44.270.000 στρέμματα που αναρτήθηκαν, δεν κυρώθηκε ο χάρτης σε 3.000.000 στρέμματα, καθώς για τις εκτάσεις αυτές έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων, αιτήσεις επανεξέτασης αναδασωτέων εκτάσεων και αιτήσεις εξαγοράς. Ετσι, το συνολικό ποσοστό προς μερική κύρωση φτάνει το 93,58% του συνόλου των αναρτημένων περιοχών, ποσοστό που καλύπτει το 31,39% της έκτασης της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σε 15 Διευθύνσεις Δασών η μερική κύρωση ξεπερνάει το 95% του αναρτημένου χάρτη, ενώ σε 7 από αυτές αγγίζει το 99%.

Keywords
Τυχαία Θέματα