Ολοκληρώθηκε η πώληση του ΟΛΘ στην κοινοπραξία υπό τον Ιβάν

Ολοκληρώθηκε η πώληση του ΟΛΘ στην κοινοπραξία υπό τον Ιβάν22.12.2017Επιχειρήσεις

Επεσαν οι υπογραφές για το 67% του ΟΛΘ! Γερμανοί, Γάλλοι και Σαββίδης συμμετέχουν στο επενδυτικό σχήμα εξαγοράς του λιμανιού

Υπεγράφη χθες το απόγευμα, έπειτα από δύο αναβολές, η σύμβαση πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) σε επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η γερμανική Deutsche Invest (DIEP), η

γαλλική CMA-CGM και ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη. Στο σχήμα συμμετέχουν με 47% οι Γερμανοί, με 33% οι Γάλλοι, μέσω της θυγατρικής Terminal Link, και με 20% η Belterra Investments Ltd. του ομίλου Σαββίδη.

Η υπογραφή είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε για χθες επειδή κρατικοποιήθηκε η ρωσική τράπεζα, η οποία είχε εκδώσει την εγγυητική επιστολή που κατέθεσε η κοινοπραξία, ύψους περί τα 24.000.000 ευρώ.

Το επενδυτικό σχήμα είχε προσφέρει 231.930.000 ευρώ για το 67% του ΟΛΘ και η υπογραφή της σύμβασης έρχεται να καλύψει τους στόχους εσόδων της κυβέρνησης από ιδιωτικοποιήσεις. Η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται, βέβαια, με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης των λιμενικών υποδομών της Θεσσαλονίκης μεταξύ ΟΛΘ και Δημοσίου, που πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.

Προ μηνών οι εκπρόσωποι του σχήματος είχαν υποστηρίξει πως συμμετέχουν σε αυτό τόσο ο μεγαλύτερος διαχειριστής τερματικών σταθμών λιμένων στον κόσμο όσο και η τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρία τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διεθνώς, γεγονός που του δίνει ισχυρό πλεονέκτημα. Μέτοχοι της Terminal Link είναι η CMA CGM (51%) και η κινεζική China Merchants Port Holding (49%), ο μεγαλύτερος διαχειριστής τερματικών σταθμών λιμένων παγκοσμίως.

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει επενδύσεις ύψους 180.000.000 ευρώ για την προσεχή επταετία, ενώ κρίσιμο στοιχείο θεωρείται η σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι, που μελετάται αυτή την περίοδο, καθώς και τα έργα διασύνδεσης με το οδικό δίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα