Χρυσές Σφαίρες σε μαύρο φόντο

Χρυσές Σφαίρες σε μαύρο φόντο09.01.2018Πρόσωπα

Η τελετή έγινε διαμαρτυρία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Οι Χρυσές Σφαίρες γράφτηκαν πάνω σε «Τρεις πινακίδες»! Η ταινία του Μάρτιν Μακ Ντόνα «Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ του Μισούρι» θριάμβευσε στη φετινή διοργάνωση (με τέσσερα βραβεία) σε μια τελετή με έντονο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα και τους παρευρισκομένους όλους ντυμένους στα μαύρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στο Χόλιγουντ, ένα ζήτημα που τους τελευταίους μήνες

έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Στα highlights της βραδιάς, η εμφάνιση της Οπρα Γουίνφρεϊ, η οποία με έναν συναρπαστικό λόγο μίλησε για τη ζωή των γυναικών σήμερα, ενώ και ο παρουσιαστής της τελετής Σέθ Μάγερς «χρωμάτισε» την εκδήλωση με αστεία για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν και τον Κέβιν Σπέισι.

Ο νικητής

Το φιλμ του Μακ Ντόνα «Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ του Μισούρι», με θέμα την προσπάθεια μιας μητέρας να βρει τον δολοφόνο της κόρης της, απέσπασε τα βραβεία καλύτερης δραματικής ταινίας, καλύτερου σεναρίου, β΄ ανδρικού ρόλου (Σαμ Ρόκγουελ) και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη Φράνσις Μακ Ντόρμαντ.

Ποια ήταν όμως η κωμωδία της χρονιάς; Αυτή δεν ήταν από το απόλυτο φαβορί «Lady Bird» της Γκρέτα Γκέργουικ, στην οποία ξεδιπλώνεται η δύσκολη σχέση μιας έφηβης με τη μητέρα της. Η πρωταγωνίστρια του εν λόγω φιλμ Σίρσα Ρόναν απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας σε μιούζικαλ ή κωμωδία, ενώ ο σπουδαίος Γκάρι Ολντμαν τιμήθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ερμηνείας σε δραματική ταινία για τον ρόλο του στην ταινία «The Darkest Hour», όπου υποδύεται τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Με βραβείο (καλύτερης ερμηνείας σε μιούζικαλ ή κωμωδία) αποχώρησε από την προχθεσινή τελετή και ο Τζέιμς Φράνκο για την ερμηνεία του στο φιλμ «The Disaster Artist», που έχει ως θέμα την αληθινή ιστορία της ταινίας «The Room» που έχει χαρακτηριστεί «Ο Πολίτης Κέιν των κακών ταινιών».

Να θυμίσουμε πως οι Χρυσές Σφαίρες θεωρούνται προάγγελος των Οσκαρ, των οποίων οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν με κάθε επισημότητα στις 23 Ιανουαρίου. Ο μέγας νικητής των τηλεοπτικών βραβείων ήταν η σειρά «Big Little Lies» του HBO, που κέρδισε τέσσερα βραβεία, ανάμεσά τους και δύο βραβεία ερμηνείας για τη Νικόλ Κίντμαν και τη Λόρα Ντερν. Μάλιστα, η Κίντμαν υποδύεται στη σειρά μια γυναίκα η οποία είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

«Αυτός ο χαρακτήρας που υποδύομαι αντιπροσωπεύει κάτι που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης συζήτησης αυτή την περίοδο: την κακοποίηση» τόνισε στον ευχαριστήριο λόγο της η Αυστραλή ηθοποιός, δίνοντας έτσι και το στίγμα μιας έντονα φορτισμένης βραδιάς, με το «σκάνδαλο Γουάινστιν» να πέφτει σαν σκιά πάνω από την αίθουσα.

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, θέλοντας να περάσουν το δικό τους μήνυμα απέναντι στο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, παρευρέθηκαν στην τελετή των βραβείων φορώντας μαύρα και μια καρφίτσα στο πέτο με το σύνθημα «Time's up» («Τελείωσε ο χρόνος»), όπως τιτλοφορείται και η μεγάλη καμπάνια κατά της παρενόχλησης που άρχισε την περασμένη εβδομάδα.

Στην τελετή η Μέριλ Στριπ, η Εμα Γουάτσον και η Μισέλ Γουίλιαμς επέλεξαν να φέρουν μαζί τους ως καλεσμένες οκτώ ακτιβίστριες κατά των φυλετικών και γενετικών διακρίσεων, ενώ τη βραδιά έκλεψε η διάσημη παρουσιάστρια Οπρα Γουίνφρεϊ, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Cecil B. DeMille για το σύνολο της καριέρας της.

Στον βαθιά συγκινητικό λόγο της η Γουίνφρεϊ, φυσικά, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στη βιομηχανία του θεάματος, αλλά και στη ζωή των γυναικών σε όλο τον πλανήτη.

Βραβείο με άρωμα Ελλάδας

Οπως αναμενόταν, με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας έφυγε ο Μεξικανός σκηνοθέτης Γκιγέρμο ντελ Τόρο για την ταινία του «The Shape of Water», όπου πρωταγωνιστεί μία υπάλληλος ενυδρείου η οποία ερωτεύεται ένα αλλόκοτο πλάσμα που ζει στο νερό. Μάλιστα, για τη μουσική της ταινίας τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα και ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά. Ιδιαίτερα γνωστός για τις μελωδικές δημιουργίες του, ο Ντεσπλά έχει βάλει το χεράκι του στα soundtracks των ταινιών του Χάρι Πότερ, του «The Imitation of Game», αλλά και του «Unbroken» της Αντζελίνα Τζολί.

Keywords
Τυχαία Θέματα