Ανεβαίνει το εισοδηματικό όριο της διατίμησης 08 της ΑΗΚ

Ανεβαίνει στις €31.000 το όριο για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ, για έκπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, με διάταγμα που θα εκδώσει σύντομα το Υπουργείο Ενέργειας. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται άτομα με σοβαρή ή ολική αναπηρία.

Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν έκπτωση της τάξης του 20% για κατανάλωση μέχρι 1.100 KW τη διμηνία, η οποία μεταφράζεται σε περίπου €40 για την περίοδο αυτή. Η έκπτωση δεν θα εφαρμόζεται για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που

υπερβαίνει το όριο αυτό.

Η συζήτηση του θέματος ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με τον Πρόεδρό της Άγγελο Βότση να δηλώνει ότι η Κυβέρνηση προτίμησε να έρθει με νέα πρόταση, προκειμένου να αποφύγει τα συνεχή αιτήματα διαφόρων κατηγοριών ασθενών για ένταξη στην ειδική διατίμηση.

Πέραν των ληπτών του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των πολυτέκνων, από την ειδική διατίμηση 08 επωφελούνταν μέχρι πρότινος και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως οι νεφροπαθείς και οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η Επιτροπή σκόπευε να εντάξει και κάποιες υποκατηγορίες ασθενών που δεν συμπεριλαμβάνονταν αρχικά, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Βότση, η εισήγηση της Κυβέρνησης προβλέπει ότι για ένταξη στην ειδική διατίμηση, θα λαμβάνεται πλέον υπόψη η σοβαρή ή ολική αναπηρία, καθώς και εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν να θέσει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στις €26.000, σύμφωνα, όμως, με τον κ. Βότση, δέχτηκε το αίτημα της Επιτροπής να ανέβει στις €31.000, αφού εξαιρεθούν οποιεσδήποτε χορηγίες και επιδόματα.

«Η Επιτροπή θεωρούσε ότι θα έπρεπε να εξαντληθεί η συζήτηση και με τους εμπλεκόμενους» πριν προχωρήσει η αλλαγή του συστήματος, αλλά «η Κυβέρνηση επιμένει ότι έχει ολοκληρώσει την προσπάθειά της» και είναι έτοιμη να την εφαρμόσει, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ανέφερε, τέλος, ότι θα δοθεί τρίμηνη περίοδος για να υποβληθούν αιτήσεις από τους δικαιούχους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι στα πλαίσια της κοινωνικής της πολιτικής, η Κυβέρνηση διευρύνει τους δικαιούχους της ειδικής διατίμησης 08 για τον ηλεκτρισμό, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει 6 χιλιάδες δικαιούχους.

«Πλέον θα δικαιούνται όλοι, ανεξάρτητα από τη μορφή αναπηρίας τους, να υποβάλουν αίτηση», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι τίθενται παράλληλα κριτήρια, όπως το εισοδηματικό και το όριο στην κατανάλωση.

Οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος και πολύτεκνοι δεν επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. «Αυτή η διεύρυνση νομίζω είναι πολύ πιο δίκαιη και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε, από την πλευρά του, ότι το Υπουργείο Ενέργειας αποδέχτηκε τελικά την πρόταση του κόμματος για αύξηση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στις €31.000. Είπε, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ διαφώνησε με την ένταξη μόνο των ατόμων που έχουν σοβαρή ή ολική αναπηρία, ζητώντας να ενταχθούν και άτομα με μέτρια αναπηρία.

«Πρέπει άμεσα να αρθεί η αδικία και η ανισότητα την οποία προκάλεσε το ίδιο το Υπουργείο με δικό τους λάθος και να ενταχθούν όλοι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και όλοι οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς με περιτονιακή κάθαρση στην ειδική διατίμηση 08», είπε.

«Τελικά μπορεί να μην διευρύνουμε τον κύκλο, αλλά να τον μικρύνουμε ακόμα περισσότερο», κατέληξε ο κ. Κώστα, ζητώντας να δοθεί χρόνος ώστε να μελετηθούν τα κριτήρια ένταξης στην ειδική διατίμηση.

Διακόπηκε η συνεδρίαση λόγω απουσίας της Εφόρου Ασφαλίσεων
-------------------------
Λόγω νέας απουσίας της Εφόρου Ασφαλίσεων Βικτώριας Νάταρ, η Επιτροπή Εμπορίου αποφάσισε ομόφωνα να διακόψει τη συνεδρίασή της για συζήτηση του πλαισίου εξουσιών, αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων της Εφόρου σε σχέση με τους ασφαλιστικούς πράκτορες και τις ασφαλιστικές εταιρείες και εξέταση των καταγγελιών για τη μη τήρηση και κατάχρηση του εν λόγω πλαισίου από μέρους της Εφόρου Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελο Βότση, πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση στην οποία καλείται να παρευρεθεί η Έφορος και δεν το πράττει. Είπε, ακόμη, ότι θα σταλεί επιστολή προς την Έφορο Ασφαλίσεων, ώστε να είναι παρούσα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, την ερχόμενη Τρίτη.

Σε ερώτηση αν θα κλητευθεί η Έφορος, ο κ. Βότσης απάντησε ότι το θέμα το χειρίζεται η Διευθύντρια των Επιτροπών της Βουλής και «δεν θα χρειαστεί» κλήτευση.

Ο βουλευτής Κώστας Κώστα είπε ότι εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια εκ μέρους του ΑΚΕΛ, καθώς, για ακόμη μια φορά, η Έφορος Ασφαλίσεων αγνόησε πρόσκληση της Βουλής.

Είπε, ακόμη, ότι οι δικαιολογίες που δόθηκαν από τη Βοηθό Έφορο κατά τη σημερινή, αλλά και την προηγούμενη συνεδρία, δεν ήταν «ούτε πειστικές ούτε ικανοποιητικές» και κατέληξε, λέγοντας ότι η Έφορος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την οδηγία που εξέδωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα