Χωριστές οι φορολογικές δηλώσεις συζύγων!

Χωριστές οι φορολογικές δηλώσεις συζύγων!06.03.2018Άρθρα

Ποιους ευνοεί η απόφαση του ΣτΕ. Τέλος στα εικονικά διαζύγια και τα άλλα... κόλπα

Αλλάζουν όλα για τις επιστροφές της Εφορίας, τις κατασχέσεις, τις οφειλές και τη χορήγηση ενημερότητας

Η Θέση μας: Ο αφοπλισμός της Ελλάδας

Διαβάστε επίσης:

►Αρχή με μετωπική στην επιτροπή για τη Novartis ►Νέο αμόκ από τον σύμβουλο του Ερντογάν►«Ρελάνς» με τα ευρωόνειρα της Αγκυρας►«Παιχνίδια» από την Αγκυρα
με τα σενάρια «κατασκοπίας»►Δύο μνηστήρες για υδρογονάνθρακες►Αρχισε η μάχη Ιερωνύμου - Βαρθολομαίου►Δεύτερο βραβείο για την ελληνική «μορφή» των Οσκαρ!

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις για συζύγους!

Η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο και στα εικονικά διαζύγια, τα οποία αυξήθηκαν

Ρεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου,
Βαγγέλης Στολάκης

Aνοίγει ο δρόμος για να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις οι σύζυγοι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (330/2018) έκρινε πως δεν συντρέχει «προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων» και με αυτόν τον τρόπο δίνει διέξοδο σε ζευγάρια που τα τελευταία χρόνια κατέφευγαν σε εικονικά διαζύγια για να γλιτώσουν από την «τσιμπίδα» της Εφορίας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμο τον ισχυρισμό του Ελληνικού Δημοσίου ότι η κατάθεση χωριστών δηλώσεων από τους συζύγους επιφέρει αύξηση του αριθμού τους, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εκκαθάριση, τη σύνταξη διπλών χρηματικών καταλογισμών κ.ά. Οι δικαστές αναφέρουν στην απόφασή τους πως οι λόγοι που επικαλείται το Δημόσιο «έχουν εκλείψει προ πολλού» εν όψει «της αλματώδους προόδου της τεχνολογίας», αλλά και από την υποβολή (το 2001) της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Οπως υπογραμμίζουν, η υποβολή κοινής δήλωσης των συζύγων μπορεί μεν να διευκολύνει το Δημόσιο ως προς τη φορολογία των εγγάμων, αλλά το εισόδημα των συζύγων μπορεί να προκύπτει από το άθροισμα των αυτοτελών δηλώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο δικαίωσε δικαστικό λειτουργό που ζητούσε από τη ΔΟΥ μετά το 2016 να υποβάλει χωριστή από τη σύζυγό του ηλεκτρονική δήλωση φόρου του εισοδήματός του και να εκδίδεται διαφορετικό εκκαθαριστικό.

Εγιναν μόδα
Στη Θεσσαλονίκη το φαινόμενο των «εικονικών» χωρισμών για καθαρά φορολογικούς λόγους τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά, σε μια προσπάθεια τα ζευγάρια να σώσουν είτε λογαριασμούς είτε ακίνητα από πιθανή κατάσχεση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθη Κουτσοχήνα, πολλά ζευγάρια δεν ολοκληρώνουν τη διαδικασία του διαζυγίου και μένουν μόνο στην αίτηση, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι ζουν... χώρια και πρέπει να υποβάλουν διαφορετικές φορολογικές δηλώσεις. Οπως δηλώνει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής του ΔΣΘ Δαμιανός Πουλτζουρτζίδης, το φαινόμενο ήταν πιο συχνό στο παρελθόν, όταν η νομοθεσία υποχρέωνε τα ζευγάρια να υποβάλλουν από κοινού φορολογική δήλωση.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συγκεκριμένα λογιστικά γραφεία που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις, σε συνεργασία με συγκεκριμένους δικηγόρους. Οπως υποστηρίζει η φοροτεχνικός Ελεάννα Ιωαννίδου, όσοι προχωρούν τη διαδικασία το κάνουν για να «σπάσουν τον φόρο».

«Θέλουν χωριστά ΑΦΜ στη ΔΟΥ, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν κάποια περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμούς από κατασχέσεις για χρέη σε ΙΚΑ, Εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικούς φορείς» υποστηρίζει η κυρία Ιωαννίδου. Συμπληρώνει πως αυτό συμβαίνει σε ζευγάρια με μεγάλα χρέη που κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρες επιχειρήσεις και σπίτια, προκειμένου να δουλεύει ο ένας ή να μην του πάρει η τράπεζα το σπίτι όπου μένει.

Ανατροπές σε επιστροφές, κατασχέσεις αλλά, και στη χορήγηση ενημερότητας

Ανατροπές στις επιστροφές φόρου, στις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και στη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας φέρνει η απόφαση του ΣτΕ που επιτρέπει την υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από δύο συζύγους.
Σήμερα τα παντρεμένα ζευγάρια (ή όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης) υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματά τους, στα οποία όμως ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα κάθε συζύγου. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης, το οποίο δηλώνεται ως υπόχρεος, και για τα εισοδήματα της συζύγου του ή του άλλου μέρους συμφώνου συμβίωσης αντίστοιχα.

Με την απόφαση του ΣτΕ οι σύζυγοι -εφόσον ένας από τους δύο το επιθυμεί- μπορούν να υποβάλουν χωριστά φορολογική δήλωση και να έχουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα. Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, ενδιαφέρει κυρίως όσους έχουν επιστροφή φόρου αλλά τη χάνουν γιατί προκύπτει οφειλή φόρου για τον άλλο σύζυγο ή ο ένας από τους δύο συζύγους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και ο άλλος δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα, αν δεν ρυθμιστεί η οφειλή του συζύγου.

Επίσης, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων θα επικεντρώνονται στον οφειλέτη και όχι (σε πρώτο στάδιο) στον ή στη σύζυγό του. Εξάλλου, με τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις επιτρέπεται και ο χωρισμός των οφειλόμενων ποσών σε δύο ξεχωριστές πράξεις ώστε οι οφειλόμενες δόσεις να αφορούν τα εισοδήματα έκαστου συζύγου και να μην καταβάλλονται από κοινού.

Ετσι, κάθε σύζυγος έχει τη δυνατότητα να καταβάλει αυτό που του αναλογεί χωρίς προηγούμενο συμψηφισμό των φορολογικών αποτελεσμάτων. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα η επιστροφή φόρου που δικαιούται ένας εκ των συζύγων να μη συμψηφίζεται με τις οφειλές του άλλου συζύγου.

Στ. Κράλογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα