Προδρόμου: Τουρκική προπαγάνδα για τεχνητή ένταση

Λόγο για τουρκική προπαγάνδα η οποία προσπαθεί ενδεχομένως να προκαλέσει τεχνητή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA ο κ. Προδρόμου, απαντώντας στην παρατήρηση ότι ο τουρκικός Τύπος επί καθημερινής βάσεως κάνει αναφορές για κλιμάκωση της ένταση στην ανατολική Μεσόγειο απάντησε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε

ψύχραιμοι και να συνεχίσουμε με σύνεση τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Δημοκρατίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε τις αιτιάσεις που προβάλλει η Τουρκία. Από όλους χρειάζεται προσοχή. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μπορεί να μεταδίδουν οτιδήποτε. Δεν στέκομαι σε αυτά. Πιθανώς να είναι μια επιδίωξη της τουρκικής πλευράς να δημιουργήσει τεχνητή ένταση», είπε.

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, ανέφερε ότι «δημιουργείται μια δυσάρεστη κατάσταση από την πλευρά της Τουρκίας. Βεβαίως με την Ελλάδα πάμε μαζί κάτι που επισφραγίζεται σήμερα και με τις επαφές που έγιναν, αλλά και τις δηλώσεις που ακούσαμε. Εξάλλου είναι η κοινή προσέγγιση που έχουμε με την Ελλάδα, ότι η δική μας προσέγγιση είναι πως πρέπει να επικρατήσει η νομιμότητα και θα πρέπει να μην παρασυρθούμε να παίξουμε το παιχνίδι των προκλήσεων, το οποίο φαίνεται ότι ευνοεί η τουρκική πλευρά», είπε.

Επανέλαβε δε τις δηλώσεις των δύο Υπουργών Εξωτερικών ότι μισό χρόνο μετά την κρίσιμη διαπραγμάτευση που έγινε στο Κραν Μοντανά, η Τουρκία δείχνει πόσο δίκαιο είχε η ελληνική πλευρά που επέμενε ότι για να έχουμε μια συμφωνία στο Κυπριακό, απαραίτητος όρος είναι να τερματιστεί και η δυνατότητα ελέγχου, δηλαδή το σύστημα εγγυήσεων, οι εξαρτήσεις και οι δεσμεύσεις.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της άφιξης των πλοίων της ExxonMobil συνοδεία –όπως αναφέρει ο διεθνής τύπος- πολεμικών πλοίων, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι οι κινήσεις όλων των δυνάμεων στην Μεσόγειο είναι άτι που συμβαίνει όλο αυτό τον καιρό, χωρίς να υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει λόγος για μια τέτοια συνοδεία.

«Είμαστε ενήμεροι ότι η εταιρία κάνει όλες τις ενέργειες ώστε να ανταποκριθεί στην συμφωνία που έχουμε. Στόχος όλων των διπλωματικών προσπαθειών που γίνονται αυτό τον καιρό αθόρυβα, είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο ενεργειακός σχεδιασμός σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις συμβάσεις και τις συμφωνίες. Μην περιμένετε ότι θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα