«Παιχνίδια» από την Αγκυρα με τα σενάρια «κατασκοπίας»

«Παιχνίδια» από την Αγκυρα με τα σενάρια «κατασκοπίας»06.03.2018Παρασκήνιο

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης για τους δύο στρατιωτικούς, ενώ παραμένειπιθανή η επιβάρυνση του κατηγορητηρίου

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Αρνητική συνέχεια στο «εξπρές του Μεσονυκτίου» που ζουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, όταν συνελήφθησαν από Τούρκους πιθανότατα σε ενέδρα στις Καστανιές του Εβρου, σημειώθηκε χθες. Το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημά τους να αφεθούν

ελεύθεροι έως τη διεξαγωγή της δίκης και η όλη διαδικασία περιπλέκεται ακόμη περισσότερο... Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα παίζει περίεργα παιχνίδια με την κατηγορία της κατασκοπίας και επιχειρεί να κρατήσει αιχμάλωτα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας τα δύο στελέχη, εκμεταλλευόμενη πολιτικά και διπλωματικά το θέμα.

Τα «ήξεις αφήξεις» με τη σύνδεση της υπόθεσης των «οκτώ» καταδεικνύουν και τη στόχευση του καθεστώτος Ερντογάν. Χθες το μεσημέρι, με το πρώτο άσχημο νέο να έχει ήδη έρθει, λόγω της απόφασης για παράταση -άγνωστο έως πότε- της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο και για απόδοση της κατηγορίας της κατασκοπίας πέραν της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Η είδηση αυτή προέκυψε από τις δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου Μπεκίρ Μποζντάγ, που στη συνέχεια, όμως, αποδείχθηκε ανακριβής, αν και επιβεβαίωσε τα παιχνίδια της Τουρκίας με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπίας. Επί της ουσίας και ο ίδιος ο Μπ. Μποζντάγ διέψευσε, αλλά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

Για την έρευνα

Αναφερόμενος στον ανθυπολοχαγό Αγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε: «Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπίας. Μετά το αίτημα του εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών «δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία».

Στην πράξη, αυτό που είπε ο Μπ. Μποζντάγ σημαίνει ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη έως τη δίκη τους, η οποία δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει, ενώ οι έρευνες περί κατασκοπίας μπορεί να βαρύνουν τον φάκελο εναντίον τους, πόσο μάλλον αν αποδοθεί και σχετική κατηγορία. Ως πρόσχημα στην έρευνα περί κατασκοπίας φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει μετά την απόρριψη της έφεσης που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψή της από το δικαστήριο και, στη συνέχεια, ο ορισμός δικασίμου. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι λόγοι που δεν έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης ήταν αφενός ότι οι Ελληνες στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας στην Τουρκία, και άρα υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν, και αφετέρου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εξέταση των κινητών τηλεφώνων που είχαν στην κατοχή τους.

Οταν, όμως, οι δικηγόροι ζήτησαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί να μεταφερθούν στο ελληνικό προξενείο, το δικαστήριο της Αδριανούπολης δεν έλαβε υπόψη του την πρόταση. Το δεύτερο αίτημα που υπέβαλαν οι δικηγόροι των Ελλήνων στρατιωτών ήταν να τους επιτραπεί να δουν τους γονείς τους, κάτι το οποίο έγινε δεκτό από τον δικαστή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας βρίσκονται απομονωμένοι σε ένα κελί των φυλακών υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, εκεί όπου κρατείται και ο «εχθρός» του Ερντογάν, πρώην πρόεδρος του Κουρδικού Κόμματος Σελαχεντίν Ντεμιρτάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα