Χωρίς αίτηση η επιστροφή του ΑΚΑΓΕ προς τους δικαιούχους

Χωρίς αίτηση η επιστροφή του ΑΚΑΓΕ προς τους δικαιούχους29.03.2018Οικονομία

Δεσμεύτηκε και πάλι ο Τάσος Πετρόπουλος στους 180.000 συνταξιούχους που αναμένουν τα παράνομα παρακρατηθέντα

Χωρίς την υποβολή αίτησης θα επιστραφούν στους δικαιούχους τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά από τις επικουρικές συντάξεις για την εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ, δεσμεύτηκε εκ νέου ο αρμόδιος υφ. Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Ο κ. Πετρόπουλος, χθες, επανέλαβε ότι οι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων, από τους οποίους έχουν παράνομα παρακρατηθεί επιπλέον ποσά υπέρ ΑΚΑΓΕ,

δεν χρειάζεται να υποβάλουν δηλώσεις προς το νέο ενιαίο επικουρικό ταμείο. Ο υφυπουργός, δικαιώνοντας τη θέση της «δημοκρατίας», δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει τις παράνομες παρακρατήσεις όπως έπραξε και με τις εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ.

«Ετσι θα το κάνουμε και για το ΑΚΑΓΕ» τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, διαμηνύοντας προς τους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων ότι «δεν χρειάζεται να κάνουν αιτήσεις οι ασφαλισμένοι». Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, από το σύνολο των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις, δικαιούνται επιστροφή από ποσά που παράνομα παρακρατήθηκαν μέσω της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ περίπου 180.000 άτομα. Η δαπάνη, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», κυμαίνεται στα 57.000.000 ευρώ.

Επίσης, χθες, ο κ. Πετρόπουλος σχολίασε αρνητικά έντυπα, τα οποία προσπαθούν να «πουλάνε φύλλα με συνοδεία αιτήσεων». Σημειώνεται ότι παράνομα ποσά για το ΑΚΑΓΕ παρακρατούνται από τον Ιούνιο του 2016 και μετά, όταν οι επικουρικές επανυπολογίστηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016). Σε όσες συντάξεις ήταν προ επανυπολογισμού άνω των 300 ευρώ και στη συνέχεια είτε μειώθηκαν κάτω από το ποσό αυτό είτε «κουρεύτηκαν», χωρίς, όμως, να πέσουν κάτω από το όριο αυτό, ως επί το πλείστον συνεχίστηκε να παρακρατείται -και εξακολουθεί- η ίδια εισφορά (με τα προ επανυπολογισμού δεδομένα).

Στο μεταξύ, πλεόνασμα 455.000.000 ευρώ, αντί 285.000.000 ευρώ που ήταν η εκτίμηση, δείχνει να παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ. Τμήμα του εκτιμάται ότι συμπεριλαμβάνει τα ποσά από τις παράνομες παρακρατήσεις. Κύκλοι αναφέρουν ότι «πίσω από την αναπροσαρμογή του πλεονάσματος κρύβεται ένας από τους λόγους παραίτησης του Αθ. Μπακαλέξη από τη θέση του διοικητή».

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΚΑΓΕ,akage