Οι γιατροί στο απόσπασμα με εγκύκλιο Χουλιαράκη

Οι γιατροί στο απόσπασμα με εγκύκλιο Χουλιαράκη29.03.2018Υγεία

Θα πληρώνουν από τον μισθό τους τα λάθη! Τρίβουν τα χέρια τους δικηγόροι, ασφαλιστικές

Από τη
Ρίτα Μελά

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί τις αποζημιώσεις για τα ιατρικά λάθη, τις οποίες κερδίζουν δικαστικά ασθενείς εις βάρος δημόσιων νοσοκομείων, όπως προβλέπει εγκύκλιος που υπέγραψε στα μέσα Ιανουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Οπως καταγγέλλεται, ήδη ανοίγει η όρεξη για ένα πραγματικό «πάρτι» εξειδικευμένων σε «ιατρικά λάθη» δικηγορικών γραφείων. Παράλληλα,

έντονη είναι η ανησυχία των γιατρών του ΕΣΥ, που ενώ έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στον μισθό τους, τώρα βλέπουν την κυβέρνηση να τους αφήνει ουσιαστικά ακάλυπτους απέναντι σε αυτές τις δικαστικές υποθέσεις. Λάθη γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου και σαφώς δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα. Ωστόσο, ακόμη μία φορά στην Ελλάδα της κρίσης βρίσκεται ένας τρόπος ώστε να πληρώσουν τα «σπασμένα» οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας διευθυντής με περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας λαμβάνει 1.700 ευρώ, ενώ το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τις λοιπές βαθμίδες, «οπότε οι μισθοί αυτοί είναι απαγορευτικοί για αποζημιώσεις, ακριβά ασφάλιστρα κ.λπ.», όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές των γιατρών (Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή).

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΟΑ1Η-Τ29) του υπουργείου Οικονομικών, που έχει ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2018, αναφέρεται ότι η επιδικασμένη αστική αγωγή αποζημίωσης εις βάρος δημόσιου νοσοκομείου από ασθενή με το σκεπτικό «βαριάς αμέλειας» θα καταλογίζεται στον γιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.

Επιπροσθέτως, η παράταξη Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ) εκτιμά πως αναμένεται καταιγίδα αγωγών και μηνύσεων: «Κάθε εξειδικευμένο στα ιατρικά λάθη δικηγορικό γραφείο πάντοτε σέρνει τον γιατρό στα ποινικά δικαστήρια, ώστε να καταδικαστεί πρώτα ποινικά κι έτσι να κερδηθεί κατόπιν η αγωγή χρηματικής αποζημίωσης στο αστικό δικαστήριο».

Οι γιατροί θεωρούν πως οι ασφαλιστικές εταιρίες τρίβουν τα χέρια τους, καθώς φαίνεται ότι γνώριζαν εδώ και πολλούς μήνες την ύπαρξη της εγκυκλίου. «Ηδη από τον περασμένο Οκτώβριο βομβαρδίζουν τους γιατρούς του ΕΣΥ με διαφημιστικές προσφορές για ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής νομικής ευθύνης» αναφέρει το προεδρείο της ΑΡΣΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χουλιαράκη,chouliaraki