Χαρταετοί στου Φιλοπάππου και σαρακοστιανά στη Βαρβάκειο

Χαρταετοί στου Φιλοπάππου και σαρακοστιανά στη Βαρβάκειο12.03.2019Ρεπορτάζ

Σημείο συνάντησης αποτέλεσε και φέτος την Καθαρά Δευτέρα για τους Αθηναίους που παρέμειναν το τριήμερο στο κλεινόν άστυ ο λόφος του Φιλοπάππου

Από νωρίς το πρωί, μικρά αλλά και... μεγάλα παιδιά βρέθηκαν στον λόφο προκειμένου να γιορτάσουν τα Κούλουμα, αλλά και να πετάξουν τον χαρταετό τους. Σύμμαχοι των Αθηναίων ήταν η υψηλή θερμοκρασία και οι ιδιαίτερα καλές καιρικές

συνθήκες, που ώθησαν τον κόσμο να βγει από το σπίτι.

Στο επίκεντρο των εορτασμών για τα Κούλουμα, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, με άφθονη μουσική και χορό, με φόντο την Ακρόπολη.

Η ψαραγορά

Στο μεταξύ, ανοιχτή παρέμεινε την Καθαρά Δευτέρα έως το μεσημέρι η ψαραγορά της Βαρβακείου, προκειμένου οι Αθηναίοι να κάνουν τις αγορές τους για τα Κούλουμα και να γεμίσουν το σαρακοστιανό τραπέζι.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους ιχθυοπώλες στη Βαρβάκειο, τις τελευταίες ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα η αγορά κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Από την περασμένη Τετάρτη η κίνηση ήταν αυξημένη, ενώ, όπως λένε, θετικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι είναι ακόμη αρχές του μήνα και έχουν γίνει πρόσφατα οι πληρωμές μισθών και συντάξεων.

Δεκάδες γλέντια στη Θεσσαλονίκη

Με σύμμαχο τον ήλιο οι Θεσσαλονικείς γιόρτασαν τα Κούλουμα και πέταξαν τους χαρταετούς. Οι δήμοι σε ολόκληρο τον νομό διοργάνωσαν δωρεάν εκδηλώσεις, με τον κόσμο να απολαμβάνει μουσική, παραδοσιακούς χορούς και σαρακοστιανά. Για ακόμη μία χρονιά ο Κέδρινος Λόφος «πλημμύρισε» με κόσμο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Δέλτα γιόρτασε τα Κούλουμα στο προαύλιο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σίνδου. Ο Δήμος Καλαμαριάς διοργάνωσε παραδοσιακά γλέντια στην πλαζ Αρετσούς και στις πρώην καπναποθήκες, με μουσικοχορευτικά προγράμματα και εδέσματα, ενώ στους μικρούς δημότες μοιράστηκαν χαρταετοί.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη είχαν επίκεντρο το προαύλιο του Πέτρινου Δημοτικού Σχολείου στο Πανόραμα. Στο Φράγμα της Θέρμης και στη Σουρωτή γιόρτασε τα Κούλουμα ο Δήμος Θέρμης με χορό, σαρακοστιανά και λαγάνες, ενώ στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών στήθηκαν γλέντια στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Παύλου, στο Ανοιχτό Θέατρο της Νεάπολης, στο προαύλιο του κλειστού γυμναστηρίου Πεύκων και στη δενδροφυτεία Συκεών.

Στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου στρώθηκαν τρία σαρακοστιανά τραπέζια. Στον Δήμο Λαγκαδά κυριάρχησε το δρώμενο των κουδουνοφόρων στον Σοχό, ενώ στον Δήμο Βόλβης οι κάτοικοι γιόρτασαν με το παραδοσιακό καρναβάλι του Ανω Σταυρού.
Ο Δήμος Παύλου Μελά γιόρτασε τα Κούλουμα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά με παραδοσιακό γλέντι και ζωντανή μουσική, ενώ ο Δήμος Ωραιοκάστρου κάλεσε τους δημότες του για τα Κούλουμα στην περιοχή Αλώνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα