Μέρες Οχυρών 2019

Μέρες Οχυρών 201912.03.2019Περιφέρεια

To 1941, όταν η Ευρώπη βυθιζόταν όλο και περισσότερο στη δίνη του Β΄ Π.Π.,ένα οχυρό από μπετόν και χάλυβα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα όχι μόνο δεν καταλήφθηκε από τους Γερμανούς εισβολείς, αλλά τους ανάγκασε να το παρακάμψουν, κερδίζοντας άξια τον θαυμασμό των Συμμάχων και την αναγνώριση του εχθρού.

Οι «ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ», που διοργανώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης καθώς και τη διάσωση και ανάδειξη των θρυλικών οχυρώσεων, φέτος είναι αφιερωμένες στο απόρθητο Οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Ριζάρη 2 και Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας) στις 18:30. Ιστορικοί και ερευνητές θα μας παρουσιάσουν γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες όχι μόνο για το πως η φρουρά του Ρούπελ ανάγκασε τους Γερμανούς εισβολείς να το παρακάμψουν το 1941, αλλά και μοναδικές ενδιαφέρουσες πτυχές της κατασκευής του έργου, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με θέμα τη συμβολή του Μηχανικού στην οχύρωση της Παραμεθόριας Ζώνης (1935-1940), ενώ θα παρουσιαστούν στο κοινό, ελληνικές και γερμανικές στολές -καθώς και οπλισμός- του Β΄Π.Π.

Συγκεκριμένα :

• Γεώργιος Πολύχρους (κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος
Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ) : “Ρούπελ : 1914 – 1941». Η πολυτάραχη
ιστορία του συγκροτήματος από το 1914 – και το οχυρό του Α’ Π.Π. στο
ίδιο σημείο- έως τη γερμανική επίθεση του 1941.

• Νίκος Γκιρμπάτσης (στρατιωτικός & συγγραφέας) : «Το Οχυρό Ρούπελ
παραμονές του Β΄ Π.Π». Ο συγγραφέας μας παρουσιάζονται άγνωστες
πτυχές του συγκροτήματος του Ρούπελ, αποτέλεσμα της πολυετούς
έρευνας του στην περιοχή, που εντυπωσιάζουν.
• Κωνσταντίνος Τοκμακίδης (Καθηγητής τμήματος Αγρονόμων &
Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ) : «Τρισδιάστατη αποτύπωση πολεμικού
οχυρού στο Ρούπελ». Για ΠΡΩΤΗ φορά θα παρουσιαστεί στο κοινό,
τρισδιάστατη απεικόνιση του οχυρού «Εξόδου» του συγκροτήματος
Ρούπελ , που «σκαναρίστηκε» ψηφιακά.
• Κωνσταντίνος Λαγός (Ιστορικός) : «Η επίθεση στο Ρούπελ μέσα από
γερμανικά δημοσιεύματα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». O
ιστορικός παρουσιάζει πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ εποχής των
γερμανικών εφημερίδων, για την επίθεση στην «Γραμμή Μεταξά».

Τέλος, ο πρόεδρος του σωματείου «Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες – Αγκίστρου» Ιωάννης Χατζόπουλος, θα αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, τον δήμο Σιντικής, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ.α, για την προώθηση και την ανάδειξη του οχυρού Ρούπελ, μεταξύ των οποίων και η διοργάνωση του κορυφαίου φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β΄ Π.Π στην Ελλάδα «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» (10-12/5/2019) Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφικού υλικού και ιστορικών τεκμηρίων με θέμα "Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑΣ ΖΩΝΗΣ 1935-1940”, ενώ αναβιωτές θα παρουσιάσουν οπλισμό και στολές του ελληνικού και γερμανικού στρατού εποχής Β΄Π.Π.

Οι “Μέρες Οχυρών 2019” πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του Σωματείου “Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου” και της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση στις Σέρρες, με την υποστήριξη του Δήμου Σιντικής και του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Πληροφορίες : www.roupel1941.gr/fortdays

Ετικέτες: 1941, γραμμή Μεταξά, πόλεμος, Ρούπελ
Keywords
Τυχαία Θέματα