Χάος με τον αριθμό των νεκρών, «έχασε» τρεις η Πυροσβεστική

Χάος με τον αριθμό των νεκρών, «έχασε» τρεις η Πυροσβεστική28.07.2018Ρεπορτάζ

86 νεκροτομές ανακοίνωσαν χθες οι ιατροδικαστές - Κατέληξε 62χρονος στην Εντατική του Ευαγγελισμού

Ρεπορτάζ
Σπύρος Μουζακίτης

Τη στιγμή που η Ελλάδα ζει μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της, μετά τις φονικές πυρκαγιές της περασμένης Δευτέρας, μόνο οργή προκαλεί το αλαλούμ σχετικά με τον αριθμό των νεκρών... Τη στιγμή που η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για 83 νεκρούς, οι ιατροδικαστές

ανακοίνωσαν χθες ότι διενήργησαν 86 νεκροτομές! Φυσικά παραμένει ακόμη άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων, γεγονός που παρατείνει την αγωνία και τον φόβο για πολύ περισσότερα θύματα από την πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική.

Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Αθήνας Νίκος Καρακούκης ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική έρευνα επί του συνόλου των σορών, που μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο. Οπως είπε, οι νεκροί από την τραγωδία φτάνουν τους 86 και πλέον η διαδικασία περνά στην αποκλειστική ευθύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Αστυνομίας, ώστε να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων.



Χθες έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας ότι κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού 62χρονος άνδρας ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος.

Την ίδια στιγμή με την κλήση των πρώτων μαρτύρων άνοιξε η αυλαία της εισαγγελικής έρευνας για τα αίτια της φονικής φωτιάς. Η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη, η οποία χειρίζεται την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καλέσει τους πρώτους μάρτυρες -ανάμεσά τους και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης-, ενώ όρισε ανεξάρτητο πραγματογνώμονα πυραγό.



Παράλληλα η εισαγγελική λειτουργός έχει ζητήσει την άμεση περαίωση της αυτοψίας από την Πυροσβεστική. Στόχος των ενεργειών της εισαγγελέως είναι η ταχεία ολοκλήρωση της έρευνας για την απόδοση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.
Επίσης σε επιφυλακή βρίσκεται το Σαββατοκύριακο εισαγγελέας, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, προκειμένου να προσφεύγουν οι συγγενείς των αγνοουμένων.

Στίγμα κινητών

Στην Εισαγγελία λειτουργεί τμήμα όπου θα δίνονται παραγγελίες προς τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για τον εντοπισμό του τελευταίου στίγματος τηλεφώνου σε όσους συγγενείς αγνοουμένων το ζητήσουν. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων «διαβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Ελληνες εισαγγελείς, ενεργώντας όπως πάντοτε, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αναζήτηση, ανάδειξη και απόδοση των ποινικών ευθυνών στους υπευθύνους της εθνικής καταστροφής».

Εξάλλου, συνεχίζονται οι αυτοψίες του υπουργείου Υποδομών. Ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 3.236. Επίσης σε συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής μεταφέρθηκαν 380 κατεστραμμένα από την πυρκαγιά αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα