Αναδίπλωση του Τσίπρα ύστερα από την κατακραυγή!

Αναδίπλωση του Τσίπρα ύστερα από την κατακραυγή!28.07.2018ΣΥΡΙΖΑ

Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Μαξίμου και προανήγγειλε (για αργότερα) καρατομήσεις στελεχών της κυβέρνησης

Την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στην ανατολική Αττική ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, προαναγγέλλοντας

μάλιστα αποπομπές υπουργών μετά το τέλος της συγκεκριμένης «μάχης». Λίγες ώρες μετά τη γενική κατακραυγή από τη συνέντευξη Τύπου-παρωδία των υπουργών του και των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να... αλλάξει ρότα και να κάνει το αυτονόητο, αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει από την αρχή.

«Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας» σημείωσε και κάλεσε τους υπουργούς του να αναλάβουν κι αυτοί την ευθύνη «όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι, επίσης, αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας. Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για αποκεφαλισμούς των υπευθύνων, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο η εύκολη καταδίκη και οι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων -πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών- και της ηγεσίας τους που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος, και συχνά με ηρωισμό, στα μέτωπα της φωτιάς».

«Η μάχη συνεχίζεται»

Και συνέχισε: «Ας πυροβολούν εμάς, εν πάση περιπτώσει, όχι εκείνους. Εδώ είμαστε. Και δεν έχουμε σκοπό να δραπετεύσουμε. Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε. Το αφήνουμε σε όσους το έκαναν στο παρελθόν και το επικαλούνται και σήμερα εναντίον μας».

Αυτή η συζήτηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «θα γίνει, όταν έρθει η ώρα, από τους αρμόδιους, τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, που και ξέρουν, και μπορούν, και θέλουν να αποτιμήσουν το έργο των μηχανισμών διάσωσης, και να επισημάνουν πιθανά λάθη και παραλείψεις. Από πολιτική άποψη, όμως, έχει σημασία, πέρα κι έξω από τις εμφανείς προσπάθειες εκμετάλλευσης της τραγωδίας, όχι γενικά και αόριστα η αυτοκριτική. Αλλά μια έμπρακτη έκφραση αυτοκριτικής. Αυτό ναι, έχει την αξία του».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την άμεση κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών, με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων και ειδικών και κάλεσε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οσον αφορά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι ενδείξεις που υπάρχουν και που ερευνούν οι αρμόδιες Αρχές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τους, και δεν πρόκειται να μπούμε σε παιχνίδι σεναρίων. Ούτε να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας, όπως γινόταν παλιότερα», σημειώνοντας πως «το θέμα της ασφάλειας αποκτά πρωταρχική σημασία».

Πυρ από την αντιπολίτευση που ζητά εδώ και τώρα αποπομπές

Ως επικοινωνιακή ντρίμπλα του πρωθυπουργού αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο και τη δήλωσή του ότι αναλαμβάνει ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας στο Μάτι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν παραιτήσεις και αποπομπές υπουργών, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. και η Χρυσή Αυγή ζήτησαν την παραίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού και ουσιαστικά παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές.

«Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις είτε με αποπομπές. Αλλιώς, είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα» τονίζει η Ν.Δ.
«Οποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη δεν το κάνει ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος» σημειώνει το ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ το Ποτάμι υπογραμμίζει: «Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει». «Ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει παραίτηση» δήλωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα