Προανακριτική για Novartis αποφάσισε οριστικά η κυβέρνηση

Προανακριτική για Novartis αποφάσισε οριστικά η κυβέρνηση10.02.2018Παρασκήνιο

Θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ για την έγκρισή της χρειάζονται 151 ψήφοι

Τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της υπόθεσης

Novartis θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει τη Δευτέρα.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι η πρόταση θα έρθει στη Βουλή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Υπενθυμίζεται ότι για την έγκριση της πρότασης και τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι.

Την ίδια ώρα, όμως, εις εκ των φερόμενων ως εμπλεκομένων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με επιστολή του προς τον κ. Βούτση έκανε λόγο για «σοβαρά ζητήματα νομιμότητας της δικαστικής έρευνας» σχετικά με την υπόθεση Novartis, υποστηρίζοντας ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία κρίσιμα έγγραφα. Κατά τον κ. Βενιζέλο, τα έγγραφα που λείπουν αφορούν την πράξη της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος («προστατευόμενοι») και τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών Αρχών «που εστάλησαν απευθείας ή διά του υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις Αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων οι αμερικανικές Αρχές απάντησαν».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε, πάντως, όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα και να συνδράμουν, καθώς και «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη», που -όπως είπε- «αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της».

Τόνισε ακόμη ότι «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλά καρτ», βάλλοντας κατά του προέδρου της Ν.Δ. και των στελεχών της Πειραιώς, που, όπως είπε, «εκσφενδονίζουν απειλές» τις τελευταίες ημέρες, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδοθεί «σε κυνήγι μαγισσών», αλλά την ίδια στιγμή «δεν θα δείξει καμιά πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχθεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα».

Η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής έχει ουσιαστικά ρόλο και αρμοδιότητες εισαγγελέα και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα ή να ασκήσει διώξεις, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Εξεταστική.

Με πλειοψηφία, επίσης, η Επιτροπή αποφασίζει για τα πρόσωπα που παραπέμπονται αλλά και τις κατηγορίες που θα τους αποδοθούν, καθώς η εκδίκασή τους γίνεται σε ειδικό δικαστήριο. Μπορεί επίσης να ζητήσει τη δικαστική συνδρομή για παράλληλες έρευνες, με σκοπό τη διευκόλυνσή της σε επιμέρους ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα