Καζάνι που βράζει το CDU

Καζάνι που βράζει το CDU09.02.2018Πρόσωπα

Αρχισαν οι γκρίνιες για Μέρκελ, Ζέεχοφερ, μετά τις παραχωρήσεις που έκαναν στο κόμμα του Σουλτς

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τι κι αν η κουλτούρα της δημόσιας αντιπαράθεσης ιστορικά αποτελούσε άγνωστη πολιτική συμπεριφορά για τα στελέχη της γερμανικής Κεντροδεξιάς;

Στην περίπτωση αυτή, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, κι ενώ δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ώρες από τη συμφωνία που σύναψαν με τον Μάρτιν Σουλτς η Ανγκελα Μέρκελ

και ο Χορστ Ζέεχοφερ, κορυφαία στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) έχουν βγει στα... κάγκελα για τις υπερβολικές παραχωρήσεις που έκανε η καγκελάριος στους Σοσιαλδημοκράτες, στον βωμό του σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

Μόνο υπερβολικός, λοιπόν, δεν θα ήταν όποιος θα παρομοίαζε σήμερα με καζάνι που βράζει το κόμμα της σιδηράς (;) κυρίας, καθώς ήδη δέχεται σκληρή κριτική για την παράδοση των υπουργείων Εξωτερικών και Εργασίας -αλλά κυρίως του υπουργείου Οικονομικών- στο SPD.
Τους φόβους του για εκτροχιασμό της σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής στη Γερμανία (αλλά και στην Ευρώπη) εξέφρασε χθες ο Βέρνερ Μπάλζεν, πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου, διαβλέποντας πως, αν το υπουργείο που κατείχε ο Σόιμπλε περάσει τελικά στα χέρια του νυν δημάρχου Αμβούργου Ολαφ Σολτς, τότε... αντίο πειθαρχία!

Την ίδια ώρα, σε επαγρύπνηση καλούσε Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές και η νεολαία του CDU, διά στόματος του επικεφαλής της Πάουλ Τσίμιακ.

«Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αγρυπνούμε πολύ ώστε να παραμείνει σταθερή η δημοσιονομική πολιτική και να μη φορτώσει βάρη στις επόμενες γενιές, ειδικά από τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών θα προέρχεται από το SPD» είπε ο νεαρός πολιτικός, στον απόηχο και των δηλώσεων που έκαναν, κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος, και πολλοί βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών που φαίνεται πως δεν έχουν πειστεί από την «επιχείρηση... καθησυχασμός» της Ανγκελα Μέρκελ· της καγκελαρίου που ναι μεν φαίνεται πως οδεύει πια προς την τέταρτη θητεία της, αλλά για να συμβεί αυτό, πέρα από την εσωκομματική γκρίνια, θα πρέπει να περιμένει και την ετυμηγορία των περίπου 450.000 μελών του SPD, που καλούνται μέχρι τις 2 Μαρτίου να πουν αν εγκρίνουν ή όχι τη συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα