Ασυλο και σε δεύτερο Τούρκο, έρχεται αίτηση ακύρωσης από το αρμόδιο υπουργείο

Ασυλο και σε δεύτερο Τούρκο, έρχεται αίτηση ακύρωσης από το αρμόδιο υπουργείο09.05.2018Πρόσωπα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τη χορήγηση ασύλου και σε δεύτερο Τούρκο στρατιωτικό από τους οκτώ που έφτασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας, τον Ιούλιο του 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα.

Αρχικά, έγινε γνωστό χθες ότι, με απόφαση της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου, χορηγήθηκε άσυλο στον Γκιουζέλ Αχμέτ, κάτι που σημαίνει

ότι θα αφεθεί ελεύθερος το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λίγη ώρα αργότερα, πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφεραν ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πρόκειται να υποβάλει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής της απόφασης της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη απόφαση της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου, υπό την πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Χάιδω Χαρμπίλα-Κώτσου και με εισηγήτρια την πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων Αικατερίνη Ζακυνθινού, ακολουθεί τον δρόμο που «έδειξε» εκείνη η οποία είχε ανάψει το πράσινο φως για τη χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος είναι ήδη ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Η επιτροπή στην απόφασή της φέρεται ότι κάνει λόγο για ενδεχόμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και εκφράζει φόβους ότι ο αξιωματικός δεν θα έχει δίκαιη δίκη. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος είχε συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος. Η επιτροπή υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι συντρέχει εύλογος κίνδυνος ο εν λόγω Τούρκος στρατιωτικός, σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία, να δικαστεί από δικαστήριο το οποίο δεν θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία ζητά να μη χορηγηθεί άσυλο στον πρώτο εκ των αξιωματικών, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, δεν έχει τα χαρακτηριστικά του πολιτικού πρόσφυγα.

Keywords
Τυχαία Θέματα