Ας κρατήσουν οι χοροί...

Ας κρατήσουν οι χοροί...07.12.2017Άρθρα

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν πάλι το μάρμαρο

Από τον
Κώστα Κατσαφάδο*

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τα νταούλια που θα χτυπούσε για να χορεύουν οι αγορές, έφτασε στο σημείο να του χτυπάνε τα νταούλια οι θεσμοί, για να χορεύει ο ίδιος.

Αν κάποιος διαβάσει τον Προϋπολογισμό που σε λίγες μέρες θα ζητήσει να τον ψηφίσει η Βουλή, θα επιβεβαιώσει τον παραπάνω

συλλογισμό. Εμείς θα του λέγαμε να αφήσει τους χορούς και τα πανηγύρια, διότι και το 2018 μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν το μάρμαρο των εγκληματικών λαθών του πρωθυπουργού.

Διότι ο Προϋπολογισμός που έφερε είναι ένας ακόμη Προϋπολογισμός-εφιάλτης για την ελληνική οικογένεια και τροχοπέδη για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη.
Και όσο και αν επιχειρούν κάποιοι να εμφανιστούν πάλι ως οι μάγοι με τα δώρα, δεν είναι τίποτε άλλο από μαθητευόμενους μάγους, οι οποίοι το μόνο που φέρνουν είναι φόρους, περικοπές και μέτρα.
Και για να γίνω πιο σαφής: Ο Προϋπολογισμός περιέχει πρόσθετα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται σε μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ που είχαν ληφθεί το 2017.

Αν σε αυτά αθροίσουμε τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη παρθεί αλλά και εκείνα που έρχονται και τα οποία έχουν νομοθετηθεί για το 2019 και το 2020 -θυμίζω τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων-, το συνολικό άθροισμα των μέτρων της κυβέρνησης ξεπερνάει τα 14 δισ. ευρώ.

Ας δούμε τι συμπεριλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό και ποιοι τελικά θίγονται από τα μέτρα:
• 140.000 συμπολίτες μας συνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ.
• Λίγοι ακόμα οι οποίοι θα το πάρουν -το παίρνουν ακόμα σήμερα- θα το χάσουν το 2019.
• Μειώνονται επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
• Oι νησιώτες μας, πρώτη φορά, θα πληρώσουν αυξημένο ΦΠΑ. Θυμίζω ότι εμείς είχαμε προστατεύσει τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.
• Μειώνεται στο μισό το επίδομα θέρμανσης για τις περιοχές εκείνες που υπόκεινται σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων όχι μόνο από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αλλά επειδή πρώτη φορά θα μπει φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, έστω και αν αυτές είναι λίγες.

Το 15% των ιατρικών δαπανών δεν θα εκπίπτουν πια, κάτι που θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Και ρωτάμε, πραγματικά πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν λόγους να πανηγυρίζουν για τον Προϋπολογισμό που κατέθεσαν;

*Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα