Το «τεστ του ψαρέματος» που περνούσε τις γυναίκες ο Στέλιος

Το «τεστ του ψαρέματος» που περνούσε τις γυναίκες ο Στέλιος 06.12.2017Πρόσωπα

Ο Γιώργος Λιάνης χώρεσε 32 χρόνια φιλίας με τον Καζαντζίδη σε ένα βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί τη Δευτέρα στα βιβλιοπωλεία

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Καθώς ο καιρός περνούσε και η φτωχομάνα σπάραζε μέσα στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ένα πρόσωπο ανέβαινε σταθερά και μεσουρανούσε. Κι αυτό το πρόσωπο ήταν του Στέλιου Καζαντζίδη. Αναπνέαμε όλοι μας μέσα στο οξυγόνο

της φωνής του.

Για τους περισσότερους από εμάς η αγάπη για τον Καζαντζίδη ήταν θρησκευτική υπόθεση. Αν υπήρχε μία μαγνητοταινία, οι μοναδικές φωνές που θα περνούσαν στην αιωνιότητα θα ήταν η δική του και του Μάνου Κατράκη. Η φωνή του ήταν ήδη ένα άγαλμα κι όλοι καταθέταμε στεφάνια σ' αυτό». Το παραπάνω είναι ένα μικρό απόσπασμα του συγκλονιστικού βιβλίου του Γιώργου Λιάνη με τίτλο «Η φωνή, η ψυχή, η ζωή του», που σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγκυρα. Το συγγραφικό έργο μάλιστα κυκλοφορεί με την ευγενική χορηγία του εφοπλιστή και επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.

«Με είχε ακούσει να μιλάω σε μια διάλεξη για τον Καζαντζίδη και μετά το πέρας της εκδήλωσης με ρώτησε πώς τα γνώριζα όλα αυτά για εκείνον. Του απάντησα πως είχε υπάρξει φίλος μου για 32 ολόκληρα χρόνια. Μου πρότεινε λοιπόν, όλα αυτά να τα βάλω σε ένα βιβλίο. Μέσα σε έξι μήνες κάθισα και το έγραψα και αποφάσισα να το εκδώσω από την Αγκυρα, έναν εκδοτικό οίκο που γνώριζα από μικρός, μιας και με τα βιβλία του γαλουχήθηκα» τόνισε ο κ. Λιάνης στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου.

Η έκδοση με τίτλο «Η φωνή, η ψυχή, η ζωή του» θα βγει στα βιβλιοπωλεία την προσεχή Δευτέρα και, όπως ξεκαθαρίζει ο συγγραφέας, δεν αποτελεί βιογραφία ούτε αγιογραφία του λαϊκού τραγουδιστή. «Ουσιαστικά αποτελεί μια μεγάλη δική μου προσπάθεια να καταγράψω τη συλλογική και εθνική όραση γύρω από το φαινόμενο Καζαντζίδης, έναν άνθρωπο που γνώριζα για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Τι ήταν λοιπόν ο Καζαντζίδης; Ηταν ένας μοναδικός καλλιτέχνης. Στη συνείδηση του κόσμου ήταν ένας μύθος. Κανένας άλλος δεν μπόρεσε να πλησιάσει τον θρύλο του» σχολίασε ο κ. Λιάνης, συμπληρώνοντας ότι από το βιβλίο περνούν και όλες οι γυναίκες της ζωής του και ειδικά η μητέρα του, η Γεσθημανή.

«Ξέρετε, ο Καζαντζίδης όλες τα θηλυκά που ήταν στο πλευρό του τα περνούσε από ένα τεστ. Το τεστ του ψαρέματος. Δεν είχε γυναίκα που δεν της άρεσε ή δεν γνώριζε από ψάρεμα». Βέβαια, στο βιβλίο έχουν αξιοποιηθεί και μαρτυρίες φίλων, ανθρώπων που είχαν την τύχη να τον ζήσουν από κοντά. «Ο Καζαντζίδης ήταν ένα ψηλό βουνό γεμάτος χαράδρες» τονίζει ο κ. Λιάνης. «Ηταν ένας άνθρωπος ο οποίος, αν και διέθετε το χρυσό λαρύγγι, έψαχνε να ζήσει με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη φωνή του. Να θυμίσουμε ότι το 1965 πήρε την απόφαση να μην ξανατραγουδήσει, όταν ένα βράδυ σε ένα νυχτερινό κέντρο μια μεθυσμένη τουρίστρια του πέταξε ένα μπουκάλι, και αυτός γλίτωσε από θαύμα».

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου (στις 19.30) θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στο Παλλάς, στο οποίο η «δημοκρατία» είναι χορηγός επικοινωνίας, με τη συμμετοχή σπουδαίων ερμηνευτών. Γιώργος Μαργαρίτης, Θέμης Αδαμαντίδης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Ηρώ Σαΐα, Χρήστος Μάστορας, Μαρία Γράμψα και Αντώνης Ρέμος θα τραγουδήσουν τις επιτυχίες του «Στελάρα». Την ορχήστρα διευθύνει ο Μανώλης Καραντίνης, ενώ στη βραδιά, που έχει σκηνοθετήσει η Σοφία Σπυράτου, θα συμμετέχει και ο Σταμάτης Κραουνάκης και την παρουσίαση κάνει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

«Θα έλεγα πως είναι μια ενωτική βραδιά για όλους τους Ελληνες» σχολίασε ο κ. Λιάνης, συμπληρώνοντας ότι το αφιέρωμα θα έχει ελεύθερη είσοδο, γιατί «αυτό θα ήθελε άλλωστε και ο ίδιος ο Στέλιος Καζαντζίδης». Αντί εισιτηρίου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν δελτία εισόδου, τα οποία θα δίδονται στα ταμεία του Θεάτρου Παλλάς από αύριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του Γιώργου Λιάνη με ομιλητές τους Σταμάτη Κραουνάκη, Δημήτρη Μανιάτη, Κώστα Μπαλαχούτη, Γιώργο Κακουλίδη αλλά και Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα