Αρχισαν τα «παζάρια» εν όψει δημοτικών εκλογών

Αρχισαν τα «παζάρια» εν όψει δημοτικών εκλογών03.01.2019Παρασκήνιο

Πώς η απλή αναλογική (πρώτη φορά μετά το 1974) θα προκαλέσει αναδιάταξη του αυτοδιοικητικού χάρτη

Από τον
Περικλή Καπετανόπουλο

Σε πρωτόγνωρα μονοπάτια αναμένεται να εισέλθει η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Η αναδιάταξη του αυτοδιοικητικού χάρτη, η αναζήτηση νέων συμμαχιών και η εμφάνιση

νέων δημοτικών παρατάξεων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, υπαγορεύονται από το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Πρώτη φορά μετά το 1974, η ανάδειξη των τοπικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης δεν θα γίνει με το σύστημα των 3/5, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία εδρών που καταλάμβανε ο νικητής συνδυασμός στον πρώτο ή στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών. Στις εκλογές του Μαΐου όλες οι έδρες των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων θα κατανεμηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και όπου υπάρξει δεύτερος γύρος θα κριθεί μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών μόνο το πρόσωπο του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Στους δήμους όπου οι συνδυασμοί που αναμένεται να καταλάβουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση φαντάζουν αδιαμφισβήτητοι, λόγω της ισχυρής κομματικής στήριξης που απολαμβάνουν ή της αναγνωρίσιμης προσωπικότητας που ηγείται, οι προγραμματικές συγκλίσεις έχουν δώσει τη θέση τους στο «παζάρι» για την κατανομή των θέσεων διοίκησης, προκειμένου να επιτευχθεί προεκλογικά η μετεκλογικά πολυπόθητη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Αλλωστε, ελάχιστοι είναι οι μεγάλοι δήμοι και οι πρωτεύουσες νομών όπου ο δήμαρχος αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Εκεί, όμως, όπου αναμένεται να υπάρξει έντονη και πολύπλευρη διαβούλευση είναι οι περιπτώσεις των δήμων όπου θα υπάρχει μόνο ένας ισχυρός συνδυασμός, αλλά χωρίς πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, και θα πρέπει να συνεργαστεί με δύο τρεις, ίσως και τέσσερις μικρότερες παρατάξεις, προκειμένου να σχηματιστεί καταρχήν η απαραίτητη πλειοψηφία. Πλειοψηφία όμως η οποία θα είναι επισφαλής, σε κάθε μεγάλο ή μικρό θέμα, το οποίο θα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο και θα προκαλεί τριβές στην τοπική κοινωνία, και άρα θα έχει πολιτικό κόστος.

Στις Περιφέρειες, το νέο εκλογικό σύστημα αναδιατάσσει το όλο σκηνικό και επιβάλλει νέες συνεργασίες και συμμαχίες με σαφέστερα πολιτικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τους δήμους. Η σημαντικότερη μάχη θα δοθεί για την Περιφέρεια Αττικής, γι' αυτό και τα παζάρια άρχισαν από τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα