Νομοσχέδιο-τέρας του υπ. Παιδείας με αντισυνταγματική διάταξη για τους πρυτάνεις

Νομοσχέδιο-τέρας του υπ. Παιδείας με αντισυνταγματική διάταξη για τους πρυτάνεις03.01.2019Παιδεία

Προς κατάθεση το νομοσχέδιο «μαμούθ». Τι κρύβει η διάταξη που επιχειρεί να αλλάξει τους όρους εκλογής πρυτάνεων

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Με κατάθεση νομοσχεδίου «μαμούθ» -το πρώτο από τα πολλά που εκκρεμούν- το υπουργείο Παιδείας «σπάει το ρόδι» για το 2019. Στο «μπουκέτο» των 106 σελίδων υπάρχει πλήθος ετερόκλητων

διατάξεων και για τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αρνητική αίσθηση προκαλεί μια εξόφθαλμα αντισυνταγματική διάταξη που ορίζει ότι πανεπιστημιακός πλησίον σύνταξης μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για πρύτανης. Επίσης, περιλαμβάνονται οι συγχωνεύσεις των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αθηνών αντίστοιχα και η αναδιάρθρωση των Σχολών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Θετική πτυχή είναι η δρομολόγηση αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές. Ειδικότερα, αυτά τα προγράμματα σχεδιάζεται να λειτουργήσουν στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας σε συνεργασία, όπως προβλέπεται, με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σχεδιάζεται να λειτουργήσει το BA Program in the Archeology, History, and Literature of Ancient Greece και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα Τρίκαλα, το European Department of Sport and Exercise Science.

Εξόχως προβληματική, από συνταγματικής άποψης, χαρακτηρίζεται η διάταξη που επιχειρεί να αλλάξει τους όρους εκλογής πρυτάνεων. Ειδικότερα, άρθρο του νομοσχεδίου επιχειρεί να δώσει τη δυνατότητα σε πανεπιστημιακό, ο οποίος συνταξιοδοτείται εντός διετίας από την εκλογή, να θέσει υποψηφιότητα για πρύτανης. Με βάση το Σύνταγμα, οι πανεπιστημιακοί ως δημόσιοι λειτουργοί αυτοδικαίως πρέπει να συνταξιοδοτούνται στα 67. Η διάταξη αυτή θυμίζει την αντίστοιχη που είχε επιχειρήσει να περάσει η Βασιλική Θάνου για να παραμείνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου και μετά την αυτοδίκαιη συνταξιοδότησή της. Οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι «φωτογραφική» για συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στο νομοσχέδιο προτείνεται ακόμα η ίδρυση διάφορων επιτροπών, φορέων και ινστιτούτων με εντυπωσιακούς -είναι η αλήθεια- τίτλους. Ειδικότερα προτείνονται η ίδρυση Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στα AEI, η ίδρυση στο Ιδρυμα Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) της Κρήτης του νέου Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Ερευνας και του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ερευνας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία.

Το σύστημα που οραματίζεται ο Κώστας Γαβρόγλου να αντικαταστήσει τις πανελλαδικές είναι τόσο περίπλοκο που απαιτεί τη δημιουργία μιας νέας γενικής διεύθυνσης. Γι' αυτό στο νομοσχέδιο προτείνεται να δημιουργηθεί Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων.

----

Συγχωνεύσεις και νέα τμήματα

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύονται 10 νέα τμήματα και μια σχολή, αυτή της Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας, με έδρα τα Ψαχνά. Τα τμήματα είναι: Κοινωνιολογίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών στην Αθήνα και στα Ψαχνά: Αεροδιαστημικής, Διαχείρισης Λιμένων, Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, Γενικό, Διατροφής και Διαιτολογίας, Διατροφής και Αειφορίας, Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού. Επίσης, από το νέο ακαδημαϊκό έτος το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σπάει σε δύο τμήματα, της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΕΚ) που θα διαχειρίζεται ένα πλήθος ινστιτούτων, όλα με έδρα την Αθήνα, στους τομείς Εξυπνων Τεχνολογιών, Βιοεπιστημών, Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Φωτονικής, Υλικών και Νανοτεχνολογίας. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύονται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο και το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, το Παλλημνιακό Ταμείο, με έδρα τη Λήμνο. Τέλος, αναδιαρθρώνονται οι σχολές και τα τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα