Αποφασίζει τώρα και για επενδύσεις (!) ο υπουργός

Αποφασίζει τώρα και για επενδύσεις (!) ο υπουργός05.12.2018Πρόσωπα

Λέει ότι τα ιδιωτικά ΑΕΙ είναι «χασούρα»

«Μην επενδύσετε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί δεν θα έχετε κέρδη» ήταν το συμπέρασμα του Κώστα Γαβρόγλου κατά της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος που μπορεί να επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» για τη συνταγματική αναθεώρηση, επιχείρησε να δικαιολογήσει την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης με στρεβλούς αριστερούς

ιδεολογικούς όρους και έωλα επιχειρήματα.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, επικαλούμενος «οικονομοτεχνική μελέτη», είπε: «Οι δικές μας μελέτες καταλήγουν ότι ένα μικρό αλλά σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα θα πρέπει να χρεώνει τουλάχιστον 10.000 ευρώ δίδακτρα ανά φοιτητή ανά έτος, χωρίς να λαμβάνει κανένας υποτροφία, άρα υψηλότερα δίδακτρα σε περίπτωση υποτροφιών. Εδώ δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος των εγκαταστάσεων, υποδομών, εργαστηρίων και λοιπών που χρειάζεται ένα κεφάλαιο τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ. Αν μιλάμε, λοιπόν, για ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές ιδιωτικό πανεπιστήμιο (χωρίς Ιατρική και Πολυτεχνική Σχολή!), τότε μιλάμε για τεράστιες επενδύσεις χωρίς κέρδος».

Μάλλον ξέχασε

Βέβαια, ο Κώστας Γαβρόγλου μάλλον ξέχασε ή δεν έβαλε μέσα στις παραμέτρους της ανάλυσής του την εκροή κεφαλαίων, εδώ και δεκαετίες, από ελληνικά νοικοκυριά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε ΗΠΑ, Αγγλία και σε άλλες χώρες της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης, δημόσια και ιδιωτικά, προκειμένου χιλιάδες φοιτητές να λάβουν το πολυπόθητο πτυχίο. Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια διαθέτουν την προστιθέμενη αξία του ανθρώπινου δυναμικού τους, όπως διαπιστώνουμε από τις επιδόσεις των Ελλήνων πανεπιστημιακών, ωστόσο η χώρα μας θα μπορούσε να ωφεληθεί οικονομικά και να καταστεί εισαγωγέας ξένου συναλλάγματος για πανεπιστημιακές σπουδές ακόμα και σε δημόσια πανεπιστήμια, μέσα από ένα σύστημα διδάκτρων, προσελκύοντας φοιτητές από χώρες της Μέσης Ανατολής ή και από την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια σε πολλούς ελκυστικούς τομείς. Πολλά μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει η θέληση για ρηξικέλευθες αλλαγές, όπως είναι η αναθεώρηση του άρθρο 16 του Συντάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα